“60 procent minder Fortnite-spelers op iOS sinds ban uit App Store”

Een tienermeisje speelt het populaire Fortnite op haar iPhone.
EPA Een tienermeisje speelt het populaire Fortnite op haar iPhone.
Sinds Apple het populaire spel Fortnite uit de App Store heeft verwijderd, is het aantal dagelijkse gebruikers met 60 procent gedaald. Dat zegt gameontwikkelaar Epic in een juridisch document. Het spel werd verwijderd omdat Epic een betaalmethode toevoegde aan Fortnite buiten Apple om, waardoor de iPhonemaker geen marge kan rekenen. Dat is tegen de regels van de App Store in.

Volgens Epic was iOS het meest gebruikte platform onder Fortnite-spelers: 116 miljoen gebruikers zouden op een iPhone of iPad spelen, bijna een derde van de in totaal 350 miljoen geregistreerde spelers. Zo’n 63 procent van die iOS-gebruikers zou alleen maar op iOS spelen, het besturingssysteem voor de iPhone. Het spel is ook gratis te downloaden voor Windows en Mac, Android, de PlayStation 4, Xbox One en de Nintendo Switch. Of er op die platforms een verandering in het aantal spelers is, meldt Epic niet.

Epic zegt te vrezen dat de vertrokken spelers niet meer terugkomen. Apple zegt in een reactie tegen  de tech-site The Verge dat Epic deze situatie zelf heeft veroorzaakt en dat de ontwikkelaar zich aan de reglementen van de App Store moet houden. Door de verwijdering kan Epic geen nieuwe updates voor het spel meer uitbrengen op iOS.

EPA3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Joris Vanderaert

    Dringend tijd voor wat alternatieve app stores. Apple gaat zijn melkerij natuurlijk nooit openstellen, maar Google heeft sideloading altijd toegestaan. Android is van nature open. De macht van de molochs moet gebroken worden. Is de EU al wakker of zijn ze nog bezig met wat pestmaatregelen te verzinnen voor brave burgers, genre witte mensen mogen hun gezicht niet zwart schminken.

  • Urban Vyaas

    Dat is zo'n verhaal met twee verliezers. Apple gooit een goeddraaiende app buiten en verliest zo inkomen maar EPIC verliest natuurlijk meer omdat het de kleinste speler is en hun paradepaardje plots veel minder inkomsten genereert. In de zakenwereld is het altijd zo geweest dat machtige distributeurs heftig verdienen aan kleinere spelers. Nu is EPIC ook niet meer verkrijgbaar op de Google app. Het "winstoptimalisatie-plan" van epic's management keert terug als een boemerang.

  • Jan Claes

    Niet toevallig zeker dat de scholen ook weer echt begonnen zijn na de vakantie en maanden van online lessen?