Game Boy viert dertigste verjaardag: speelde jij ook Tetris, Mario en Pokémon?

BrunoPress/EMPics / Brunopress
Het is exact 30 jaar geleden dat de Game Boy op de markt kwam. Het logge ding met zwart-witscherm betekende een revolutie voor de videogames. Tetris brak dankzij de Game Boy door en ook de Mario- en Pokémon-reeksen waren grote successen. De draagbare spelcomputer ging bijna 120 miljoen keer over de toonbank.

Vandaag is er een enorm aanbod aan spelletjes om op de smartphone te spelen en de aanzet daarvoor werd op 21 april 1989 gegeven. Toen bracht het Japanse Nintendo de Game Boy uit. Tot dan speelde de jeugd vooral spelletjes op de televisie, maar met de Game Boy beloofde Nintendo ineens 35 uur spelplezier onderweg. De batterij ging zo lang mee omdat de Game Boy eenvoudig bleef: geen achtergrondverlichting en een lage schermresolutie.

Vader

De vader van de Game Boy was Gunpei Yokoi. Hij werkte al in de jaren 60 voor Nintendo en hield zich aanvankelijk bezig met het onderhoud van drukmachines voor spelkaarten, toen de belangrijkste bezigheid van Nintendo. Promotie kreeg de man toen hij de Ultra Hand ontwikkelde, een uitschuifbare grijparm voor kinderen. Dat speelgoed werd een groot commercieel succes.


Later bedacht Yokoi de draagbare spelcomputer Game & Watch. Daarvan gingen er ruim 40 miljoen over de toonbank, maar er was een belangrijk nadeel aan dat product. Er stond maar één spelletje op. De Game Boy met zijn verwisselbare cartridges was daar de oplossing voor. Miljarden van die kaartjes gingen de deur uit. (lees hieronder verder)

BELGAIMAGE

Het legendarische ‘Tetris’ vond Nintendo achter het IJzeren Gordijn. Een programmeur uit Moskou bedacht het spelletje met de vallende blokken. Het paste perfect voor de Game Boy. Sovjet-bureaucraten hadden de rechten voor het spelletje al verkocht, maar Nintendo wist ze na een onderhandelingsmarathon toch nog binnen te halen voor gebruik op draagbare spelcomputers. Pas jaren na de val van de Sovjet-Unie kreeg bedenker Alaksej Patjitnov royalty's betaald voor zijn uitvinding.

BELGAIMAGE
Super Mario Land.
kos Super Mario Land.
Teenage Mutant Ninja Turtles.
kos Teenage Mutant Ninja Turtles.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Anthony Borrizee

  Ik heb vroeger al een game boy gehad

 • Catherine MISTIAEN

  Vond ik prima voor mijn zoontje jaren geleden. Plezante pedagogie. Meer moet dat niet zijn ...

 • Anoniempje Anoniempje

  Da was nog is plezant se dien tijd

 • Alec Verbruggen

  Retro consoles zijn terug in, had in deze krant een al voor oa de c64 mini gelezen, werd oa in dreamland voor bijna 80 euro verkocht. 5 seconden Google zoeken en ja hoor in Nederland 50 euro én snel verzonden. Wat is dit toch in dit land ? Verziekte hoge winstmarges op alles.

 • Peter Hindryckx

  Zelda