Franse Senaat stemt voor digitaks voor internetgiganten

Frankrijk is een pionier op vlak van een digitaks.
ANP XTRA Frankrijk is een pionier op vlak van een digitaks.
In Frankrijk heeft de Senaat afgelopen nacht in eerste lezing groen licht gegeven voor een nieuwe belasting voor internetgiganten. Er waren 181 stemmen voor, 4 tegen en 158 onthoudingen. In de tekst werd wel het tijdelijke karakter van de maatregel ingeschreven.

Frankrijk is op vlak van een digitaks een van de pioniers. Er gingen in het land al langer stemmen op voor een specifieke belasting voor internetgiganten. Die wordt bij onze zuiderburen met het acroniem Gafa (Google, Apple, Facebook, Amazon) aangeduid. De Franse regering mikte lang op een Europese belasting, maar enkele weken geleden bleken plannen in die richting definitief te zijn begraven. Ierland, Zweden, Denemarken en Finland kantten er zich tegen. Parijs had vooraf al laten weten dat het bij het uitblijven van een Europees akkoord op eigen houtje een digitaks zou invoeren.

Drie procent omzetbelasting

De taks wordt van toepassing op internetgiganten die wereldwijd een omzet draaien van minstens 750 miljoen euro, en in Frankrijk minstens 25 miljoen euro omzet halen. Hun wordt een omzetbelasting opgelegd van drie procent. De belasting viseert inkomsten uit reclame, de verkoop van gegevens en commissies. Volgens Parijs zal een dertigtal ondernemingen moeten bijdragen. Het gaat voornamelijk om Amerikaanse bedrijven, maar ook Chinese, Duitse, Spaanse en Britse bedrijven en één Frans bedrijf. De taks moet in 2019 al 400 miljoen euro in het laatje brengen, en 650 miljoen in 2020.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Zal wel een manier gevonden worden om die door te rekenen aan de internet gebruiker.

 • Christine Laevers

  650 miljoen in 2020 van GAFA? Dat is toch niks!

 • Bram De Clerck

  Dit is een van de weinige belastingen waar ik volledig achter sta. Google en Amazon betalen geen cent en maken de lokale economie kapot door hun belastingvoordeel.

 • Marc Van der Vloedt

  Een populisme belasting ! Al wat bij het gepeupel echt leeft en levensruimte geeft wordt (over)belast. Misschien moeten ze eens "adds" en "apps" uitvinden om met "plezier" / "tegenzin" belastingen te betalen en aangeven hoeveel geld ze, de internetgiganten, werkelijk naar een streek brengen / weghalen.

 • Ronny Deckers

  Weer niet goed. Die mastodonten krijgen wereldwijd gigantische belastingvoordelen. Eindelijk doet daar eens iemand iets aan en alle reacties hier zijn weeral negatief. Wat een verrassing hé. Kudos Frankrijk. Alleen weeral jammer dat dit niet op Europees niveau gebeurd. Zou veel meer effect hebben.