Facebook zet artificiële intelligentie in om beïnvloeding VS verkiezingen tegen te gaan

Facebook verwacht bij dat buitenlandse machten volgend jaar de Amerikaanse verkiezingen via haar website zullen proberen te beïnvloeden.
AP Facebook verwacht bij dat buitenlandse machten volgend jaar de Amerikaanse verkiezingen via haar website zullen proberen te beïnvloeden.
Facebook houdt er rekening mee dat buitenlandse machten of actoren het komende jaar opnieuw zullen proberen om via sociaalnetwerksites de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Al zullen ze dat waarschijnlijk op een andere manier doen dan in 2016. Dat zegt technisch directeur Mike Schroepfer aan de Duitse zondagskrant Welt am Sonntag.

Facebook doet beroep op artificiële intelligentie (AI) om de strijd aan te gaan tegen propaganda en haatzaaien. “Maar we nemen het op tegen tegenstanders die meedenken", zegt Schroepfer. Volgens hem slaagt niemand er in zo'n omgeving in om alle valse informatie en partijen te vinden. 

De technisch directeur van Facebook vraagt zich ook af of het wel aan Facebook is om de onderliggende culturele, sociale of politieke motieven te identificeren. Het antwoord daarop is volgens hem negatief. "Op lange termijn willen we het aan de samenleving overlaten om te beslissen welke inhoud geschikt of ongeschikt is voor deze platforms", zegt hij. "Ik zie in de nabije toekomst geen AI die zonder menselijke hulp dergelijke beslissingen kan nemen", besluit Schroepfer.

Mike Schroepfer.
AFP Mike Schroepfer.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.