Facebook wil computers besturen met gedachten

AFP
Een foto met een vriend delen, simpelweg door eraan te denken. Als het van Facebook afhangt, moet dat binnenkort mogelijk zijn. De socialemediareus investeert tot 1 miljard dollar in de ontwikkeling van apparaten die met de hersenen worden aangestuurd. Facebook heeft daarvoor de start-up CTRL-Labs overgenomen. Het is meteen de grootste overname in vijf jaar voor de techgigant.

De start-up werkt aan een armband die de elektrische signalen van het brein op weg naar de spieren kan detecteren en omzetten in commando's voor de computer. Zo kan het volstaan de intentie te hebben een foto via de smartphone te versturen, om dit ook te doen. "We hopen dit soort van technologie op grotere schaal te ontwikkelen, en zo sneller producten op de markt te brengen", lichtte Facebook-manager Andrew Bosworth toe.

Het is al langer bekend dat Facebook interesse heeft in dit soort van technologie. Begin 2017 sprak Regina Dugan, voormalig hoofd van het onderzoekslabo bij Facebook, over de mogelijkheid om met het brein berichten te laten versturen. Ook Tesla-topman Elon Musk is actief in deze sector. Het breinimplantaat van Elon Musks Neuralink is, net als de draagbare computer-breininterface die Facebook al aan het ontwikkelen was, echter meer gericht op het ondersteunen van verlamden.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc LInden

  Deze principes bestaan al seder 60er jaren in de militaire onderzoekslabo's.Natuurlijk niet de omzetting van de gedachten op of via pc maar de werkingsmogelijkheden van de hersenen op fysieke gebeurtenissen De omzetting naar een verwerkingséénheid is kwestie van tijd.

 • Alex Millian

  Ah, het wordt nog later een verplichting dat we onze gedachten laten zien 24/7. Doet mij denken aan die futuristische films van 2000-2003

 • Benny De Keyzer

  Computers besturen met je gedachten, aangezien bij mannen elke 7 seconden aan seks denken lijkt mij dat geen goed idee. Gaat wel grappige situaties opleveren bij de IT dienst: "Help, telkens als ik Word wil openen start mijn pc mijn browser op om naar porn te zoeken".

 • Carlo Verstappen

  Daar komt ambras van. Want mijn gedachten willen ze niet altijd weten.

 • Mario Roman

  Een nog meer flagrante privacyschending, FB moet niet in onze hersenen beginnen te kijken en al om nog meer reclame te zenden, mij niet gezien