Facebook verwijdert duizenden valse pagina's

REUTERS
Facebook heeft meer dan 2.600 pagina's, groepen en accounts verwijderd van Facebook zelf en van dochter Instagram. Het ging volgens de techreus om valse accounts.

Facebook zegt dat de verwijderde accounts “gecoördineerd niet-authentiek gedrag” vertoonden. Ze hadden banden met Iran, Rusland, Macedonië en Kosovo. De strijd tegen zulke accounts is volgens Facebook “een voortdurende uitdaging, omdat de mensen erachter vastbesloten en goed gefinancierd zijn”.

Meer dan 1.900 verwijderde pagina's hebben banden met Rusland. Die plaatsten vooral spam, bijvoorbeeld hoe mensen snel geld konden verdienen, en vals nieuws over gezondheidsrisico's. Ook waren er een paar Russische accounts die schreven over de situatie in Oekraïne.

De sociaal netwerksite brengt iets meer dan vijfhonderd pagina's in verband met Iran. Zij plaatsten berichten in landen als Egypte, Israël, Italië en Indonesië. Zij postten eveneens vals nieuws en verspreidden Iraanse propaganda. Die pagina's hadden meer dan een miljoen volgers.

Iets meer dan tweehonderd pagina's kwamen uit Macedonië en Kosovo. Zij plaatsten vooral berichten over astrologie, beroemdheden en mode, maar af en toe zaten er ook politieke berichten tussen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ramon Simon

    Klinkt raar, valse accounts. Er zitten mensen achter dat account, het account is echt. Ze verspreiden een opinie, of alternatieve feiten, of gewoon onzin en leugens. Maar ik wist niet dat liegen verboden was, anders moeten we eens telefoneren met politici en zeggen dat liegen niet mag. Het is eigenlijk censureren van ongewenste content. Wat als ooit de waarheid verboden wordt door de regering? Vaak zijn mensen die via reclame en clicks zo geld proberen te verdienen. Even ethisch als een bankier