Facebook verandert geweer van schouder en haalt trollennetwerken uit de lucht

Facebook-CEO Mark Zuckerberg.
AFP Facebook-CEO Mark Zuckerberg.
Facebook heeft vier Russische en Iraanse trollennetwerken uit de lucht gehaald, zegt het bedrijf. De netwerken zouden verkiezingen in de Verenigde Staten, Noord-Afrika en Latijns-Amerika proberen te beïnvloeden. 

De bekendmaking komt tegelijk met de uitwerking van een nieuwe strategie tegen politieke beïnvloeding. Die nieuwe strategie van het Amerikaanse bedrijf bestaat uit drie delen: optreden tegen buitenlandse inmenging, transparantie verbeteren en desinformatie verminderen. Zo worden staatsmedia gelabeld, worden advertenties verboden die mensen proberen te overhalen niet te stemmen en komen er duidelijkere ‘factchecklabels’ voor posts die onjuiste informatie verspreiden. Dat houdt in dat er een duidelijkere waarschuwing komt bij berichten die volgens externe partijen nepnieuws verspreiden. 

Facebook gaat wel niet alle advertenties met desinformatie verbieden. Vorige week verdedigde topman Mark Zuckerberg dat beleid nog. Hij zei dat de vrijheid van meningsuiting dan in het geding komt. Data-analisten noemen dat “ironisch” tegenover nieuwsbureau AP. “Voor vrijheid van meningsuiting is het belangrijk om geen bedrijf te hebben dat de uitingen van 2 miljard mensen beheerst, en algoritmes gebruikt die desinformatie versterken om winst te maximaliseren.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.