Facebook slaat al jouw interesses op. En ja, ook de gevoelige zaken

Brechtje Rood
Op basis van klikgedrag legt Facebook lijsten aan met interesses van individuen. Zo koppelt de techreus ‘bloemen’ en ‘koken’ aan gebruikers, maar ook ‘fascisme’ en ‘homo-seksualiteit’. Overtreedt het bedrijf daarmee Europese privacywetten? Juristen zijn verdeeld.

Dat Facebook gegevens van zijn gebruikers verzamelt om gepersonaliseerde advertenties te kunnen verkopen? Dat is duidelijk. Maar nu wordt in Europa de vraag opgeworpen of sommige van die bijeengeveegde kenmerken zo privé zijn, dat het zogenoemde ‘bijzondere persoonsgegevens’ worden, die niet zomaar gebruikt mogen worden.

Naar aanleiding van onderzoek van de Deense publieke omroep DR, publiceren verschillende internationale nieuwsmedia als The Guardian vandaag over mogelijke overtredingen die Facebook begaat rondom deze bijzondere persoonsgegevens. En ondanks vergelijkbare regelgeving, blijken privacy-experts in verschillende landen daar anders over te denken.

Je hebt 14% van dit artikel gelezen
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Can Candostu

  Binnenkort gaan ze in ons naam denken en ons daarvoor bestraffen.. En bewijs maar dat je het 'niet hebt bedacht'..

 • Gino Dwornikowski

  ondertussen zijn er al addons uit tegen het spioneren van fb. installeer fb container of disconnect for facebook en ze krijge het al heel wat moeilijker om je te volgen. voor firefox en chrome.

 • Jef Denijs

  Wat Facebook weet, geef je hen zelf. Je kent het bedrijf ondertussen voldoende, dus moet je niet verwonderd zijn als je gegevens bij allerlei andere bedrijven opduiken.

 • mieke jansens

  Gooi je privé niet op het net ..zo simpel is dat