Ga naar de mobiele website
^ Top

Facebook krijgt boete van 110 miljoen voor foutieve informatie bij overname WhatsApp

ANP
De Europese Commissie heeft Facebook een boete van 110 miljoen euro opgelegd voor het verschaffen van foutieve informatie bij de overname van WhatsApp in 2014. Het is de allereerste keer dat de Commissie een boete oplegt voor foutieve informatie.

In 2014 onderzocht de Commissie de overname van berichtendienst WhatsApp door het populaire sociale netwerk. Maar Facebook speelde niet volledig open kaart, oordeelt eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. De boete is voor haar een "duidelijk signaal" aan bedrijven dat ze aan alle facetten van de overnamewetgeving moeten voldoen. "De beslissing legt een proportionele en afschrikwekkende boete op aan Facebook", aldus de Deense eurocommissaris.

De Commissie neemt het niet dat Facebook destijds stelde dat het onmogelijk de Facebookaccounts automatisch kan koppelen aan de accounts van WhatsApp-gebruikers. Facebook zei dit zowel bij de kennisgeving als later nogmaals in antwoord op de Commissie.

Maar bij een update van de gebruiksvoorwaarden en privacyregels in 2016 kondigde Whatsap de mogelijkheid aan om het telefoonnummer van de WhatsApp-gebruiker te koppelen aan Facebook. Eind vorig jaar maakte de Commissie hierover formeel haar bezwaren over aan Facebook. Na onderzoek oordeelt de Commissie dat de koppeling van accounts reeds in 2014 technisch mogelijk was en dat Facebook hiervan op de hoogte was.

In augustus vorig jaar kondigde WhatsApp aan dat het wel degelijk mogelijk zou worden om de telefoonnummers van zijn klanten te linken met de gebruikersprofielen van Facebook. Dit moet Facebook toelaten betere vriendensuggesties te doen en betere advertenties te plaatsen op de startpagina's van zijn gebruikers, luidde het.

Goeder trouw

Facebook liet inmiddels weten niet met opzet verkeerde informatie te hebben verstrekt. "Wij hebben te goeder trouw gehandeld vanaf ons allereerste contact met de Commissie en steeds geprobeerd de juiste gegevens te verstrekken", aldus een woordvoerder. Het ging mis doordat het bedrijf vragen van de toezichthouder over de koppeling van profielgegevens verkeerd had begrepen. "De aankondiging van vandaag sluit de zaak af."

Mede omdat Facebook zijn fout eerlijk heeft toegegeven en goed meewerkte aan het onderzoek, is Brussel niet voor het maximale boetebedrag gegaan. Dat had kunnen oplopen tot 1 procent van de totale omzet, of een slordige 270 miljoen euro.

De Europese Commissie liet verder weten dat de misleiding door Facebook geen gevolgen heeft voor het positieve eindoordeel over de overname van WhatsApp. Daarmee was een bedrag van 16 miljard dollar gemoeid.

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Gesponsord

Meld een bug