Facebook houdt rekening met miljardenboete

Facebook-topman Mark Zuckerberg
AP Facebook-topman Mark Zuckerberg
Facebook rekent op een boete van zeker 3 miljard dollar (zo’n 2,68 miljard euro) van de Amerikaanse toezichthouder FTC. Aanleiding daarvoor zijn verschillende schandalen, waaronder dat met Cambridge Analytica, waarbij Facebook het niet zo nauw nam met de privacy van zijn gebruikers.

Het socialemediabedrijf heeft in zijn resultaten over het eerste kwartaal alvast een voorziening opgenomen van 3 miljard dollar. Facebook zegt ervan uit te gaan dat de kosten in verband met de kwestie uiteindelijk tussen de 3 miljard en 5 miljard dollar (omgerekend tussen de 2,68 miljard euro en 4,48 miljard euro) zullen bedragen.

Er ontstonden onlangs al geruchten dat Facebook met de FTC in onderhandeling was over een schikking. Met de schandalen zou Facebook de regels van een eerdere schikking in 2011 hebben overtreden. Dat is essentieel, want de FTC kan alleen boetes uitdelen aan bedrijven die opnieuw in de fout gaan.

Facebook lijkt al die miljarden overigens makkelijk te kunnen dragen. Ondanks de megavoorziening ging er afgelopen kwartaal toch een winst van ruim 2,4 miljard dollar (2,15 miljard euro) in de boeken. Dat is ongeveer de helft van het resultaat dat een jaar eerder werd behaald.

Inkomsten

Door een flinke toename van de advertentie-inkomsten kwamen de totale opbrengsten ruim een kwart hoger uit op 15,1 miljard dollar (13,53 miljard euro). Het aantal dagelijks actieve gebruikers op het sociale netwerk is op jaarbasis met 8 procent opgelopen tot bijna 1,6 miljard.

“We hebben een goed kwartaal achter de rug en ons bedrijf en onze gebruikersgemeenschap blijven groeien”, benadrukt Mark Zuckerberg, oprichter en topman van Facebook. Ook beleggers lijken enthousiast te zijn over het kwartaalbericht. Het aandeel Facebook ging in de zogeheten nabeurshandel in New York stevig omhoog.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Alex Millian

    En wat doet Amerikaanse toezichthouder FTC dan... Gaan wij ooit iets zien van dat geld? Wij zijn tenslotte de eigenaar van ons persoonlijk informatie die zij verkochten aan andere bedrijven. Altijd al die miljardenboetes maar niemand weet wat er met dat geld gebeurd.