Extreme trilstand gaat smartphones beschermen tegen zakkenrollers

Met een nieuwe techniek zouden mobieltjes niet meer door zakkenrollers gestolen kunnen worden.
Shutterstock Met een nieuwe techniek zouden mobieltjes niet meer door zakkenrollers gestolen kunnen worden.
De Zweedse telecomgigant Ericsson heeft een techniek ontwikkeld die diefstal van mobiele telefoons door bijvoorbeeld zakkenrollers onmogelijk maakt. En dat met de zogenoemde ‘gladde modus’.

Volgens het bedrijf zullen smartphones in de toekomst razendsnel via superslimme hartslag- en omgevingssensoren kunnen registeren of ze door iemand anders dan de eigenaar worden gepakt. Bij onbevoegd gebruik zal de gsm onmiddellijk reageren met de ‘gladde modus’. 

Innovatief

Dat houdt in dat de gsm zo hard en afwijkend gaat trillen dat hij niet meer makkelijk vast te pakken is en uit de vingers van eventuele dieven kan glippen. Verder heeft de eigenaar van de smartphone op het moment van die extreme vibraties natuurlijk direct in de gaten of iemand anders zonder toestemming zijn of haar telefoon wil aanraken.

Ericsson beweert dat de innovatieve techniek - die momenteel nog niet wordt toegepast in mobiele telefoons - niet alleen kan werken bij een eventuele poging tot diefstal, maar dat de smartphone ook op termijn moet kunnen detecteren waar deze zich precies op het lijf bevindt, bijvoorbeeld in een borst- of broekzak. Zo kan voorkomen worden dat de telefoon daar uitvalt. 

Adaptieve wrijving

Hoe dat kan? Volgens het bedrijf zal de telefoon in de toekomst via intelligente sensoren (hartslag, warmte en beweging) exact weten waar het in afwijkende situaties is en zo hevig gaan trillen dat het oppervlak stroever wordt. Daardoor blijft het toestel als het ware ‘plakken’ in bijvoorbeeld een broekzak. 

Ericsson noemt de nieuwe techniek ‘adaptieve wrijving’ en wil telefoons op termijn en in eerste instantie de mogelijkheid geven ze in een aantal gebruikersmodi te zetten, zoals ‘in gebruik’, ‘in de zak’ of ‘aan het opladen'. De telefoon weet op die manier hoe het in welke situatie moet reageren. Als de sensoren afwijkingen 'zien’ komt de mobiel razendsnel in actie.

Het bedrijf stelt verder in het octrooi dat door de futuristische manier van vibreren niet alleen smartphones beter in je zak blijven ‘plakken’, het voorkomt ook dat bonnetjes en betaalkaarten mee uit de zak vallen. Onbekend is wanneer de nieuwe trilstand in telefoons van Ericsson geïntroduceerd zal worden en of andere fabrikanten aan soortgelijke opties werken. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.