Exclusief voor abonnees

EU schaft 'geo-blocking' af: dit zijn de gevolgen voor jouw Telenet, Proximus, Netflix en Spotify

RV
Het Europees Parlement heeft komaf gemaakt met geo-blocking, de wetgeving die onderscheid maakt tussen surfers op basis van hun locatie en thuisland. Op 1 mei treedt de nieuwe wet in werking. Wij lijsten alvast voor jou op welke gevolgen de nieuwe regelgeving voor je internetgebruik zal hebben.

Verandering op komst voor alle Europese consumenten, want het Europees Parlement heeft een wet goedgekeurd die het zogenaamde geo-blocking aan banden legt. Concreet betekent dit dat als een consument uit ons land bijvoorbeeld via een Franse site een video wil bekijken of een aankoop wil doen, hij niet langer automatisch wordt geblokkeerd. Dat was tot nu toe bij veel diensten en websites het geval.

Ook een andere 'beperking' wordt aangepakt: als je nu online winkelt op een buitenlandse site, word je vaak doorgestuurd naar de Belgische versie van de webshop. Daardoor winkel je aan Belgische voorwaarden, die soms minder voordelig  zijn. In totaal hebben 557 leden van het Europarlement vóór de nieuwe regels gestemd, tegenover 89 tegenstemmen en 33 onthoudingen. 

Lees verder onder de foto's

Op dit soort meldingen stuiten Europese klanten nu vaak in apps.
RV Op dit soort meldingen stuiten Europese klanten nu vaak in apps.
... of op websites.
RV ... of op websites.

Rechtstreeks shoppen

Alle Europeanen zullen door de nieuwe regels voortaan kunnen winkelen op álle shops. 

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Overveldt

  Geo-Blocking?? Probeer maar iets te kopen op een Franse of UK site, is vaak de helft goedkoper maar die leveren niet naar België. Verscheidene keren voorgehad met beveiligings-apparaten. Ander probleem je moet een Visa, Mastercard, Ideal, Carte Bleu hebben, met Maestro (=Bankcontact) kan je in Europa praktisch nergens betalen on-line.

 • Marc Camp

  Edmond zou het kunnen dat jij in google de regio nog niet hebt ingesteld? Deze moet namelijk op Belgie staan en dan krijg je geregeld belgische sites.

 • james vroman

  handig kun je nu zoeken op zoekmachines .fr , .nl,.de ...en geen Belgische bedrijven meer ...gebruik ook nooit google ..

 • Stijn Vandamme

  @jef van de plas de 2 jaar garantie termijn is Europese regelgeving, niet Belgisch.

 • Edmond Dillien

  Zullen we dan ook op de Belgische kunnen shoppen want nu als je iets ingeeft in Google krijg je gegarandeerd in Vlaanderen eerst pagina's vol met Nederlandse verkopers en dan ergens achteraan de Belgische misschien kunnen ze daar ook eens iets aan doen. En ik weet dat de internet verkoop in Belgie nog niet optimaal is maar ik zou toch graag eerst willen weten waar en voor hoeveel € hetgeen ik wil kopen in Belgie te verkrijgen is. Google is op dat punt pro Nederland denk ik.