EU kan sancties opleggen aan cybercriminelen

Binnenkort kan de EU sancties opleggen aan cybercriminelen.
EPA Binnenkort kan de EU sancties opleggen aan cybercriminelen.
De Europese Unie kan binnenkort sancties opleggen aan mensen of organisaties die betrokken zijn bij cyberaanvallen. De 28 lidstaten zijn vandaag akkoord gegaan met zo'n strafsysteem waarmee banktegoeden kunnen worden bevroren en reisverboden opgelegd. Het wordt vrijdag officieel aangenomen.

Nederland, het Verenigd Koninkrijk en enkele andere landen hadden aangedrongen op de mogelijkheid tot 'cybersancties'. Een van de redenen daarvoor was de hackpoging bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag, en andere door Moskou aangestuurde cyberoperaties. Daarnaast moeten de strafmaatregelen hackers afschrikken om verkiezingen te manipuleren. 

De sancties kunnen worden opgelegd aan mensen ongeacht waar ze wonen of wat hun nationaliteit is, maar alleen na instemming van alle 28 EU-landen. 

Een soortgelijk strafsysteem bestaat al voor mensen die betrokken zijn bij een aanval met chemische wapens, zoals in het Britse Salisbury vorig jaar in maart. Het gif werd toen gebruikt bij de aanval op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Munster

  Nu nog bij iedere keer dat ze die maatregel willen toepassen, telkens 28 landen op een lijn krijgen. Dat wordt nog lachen. Tegen dat die ministers op het vliegtuig stappen is dat geld foetsjie!

 • Paul Buckens

  Een wet die cybercriminelen straft op Europees niveau moest er al lang zijn , samen met verdragen met USA, Rusland, China met mogelijke boycot van landen die de criminelen beschermen of weigeren uit te leveren of straffen. Enkel met een mondiale aanpak kan dit ingeperkt worden.

 • Peter Janssen

  Neen eu kan dat niet zolang eu illegaal en niet verkozen is door de eu-burgers.Deze samenwerking gebeurt onderling door 28 soevereine staten, niet onder de noemer 'eu' die enkel richtlijnen kunnen uitvaardigen zolang ze niet democratisch verkozen en daardoor legitiem wordt.

 • Jef Heffens

  Iedereen weet dat de verantwoordelijkheid voor de vergiftiging van Scripal bij Poetin. Sancties alleen zullen daar niet helpen, Europa moet gewoon zorgen dat ze voldoende in militaire sterkte investeren, een andere maatregel zie ik niet direct. Misschien heeft Groen weer één of andere originele maatregel.

 • michel van dam

  leuk gezegd de EU kan, ja maar ze doen nooit iets dan alleen hun zakken vullen!