Vijf uiteinden van veelgebruikte oplaadsnoeren voor mobiele telefoons, e-readers of andere apparaten. De Europese Commissie wil dat er over drie jaar nog maar één standaardoplader bestaat, de USB-C (rechts op de foto).
Volledig scherm
Vijf uiteinden van veelgebruikte oplaadsnoeren voor mobiele telefoons, e-readers of andere apparaten. De Europese Commissie wil dat er over drie jaar nog maar één standaardoplader bestaat, de USB-C (rechts op de foto). © EPA

Eindelijk: Europa wil in 2024 één standaardoplader voor telefoons en andere apparaten

Europa wil in 2024 één standaardoplader in de EU voor smartphones, tablets, camera’s, koptelefoons, spelconsoles en draagbare speakers. Dat schrijft de Volkskrant.

49 reacties

 • Bart Verwegen

  3 weken geleden
  Wat is de zin van draadloos opladen als je je telefoon letterlijk op je lader moet leggen die met een draad in het stopcontact zit?
 • robert henneman

  4 weken geleden
  hoop dat ze zo slim zijn om de apparaten aan te bieden ZONDER oplader en kabel. iedereen heeft dit thuis wel rondslingeren.wel apart bij te kopen. verminderd de afvalberg en aankoopprijs van het apparaat.
 • Marc Wouters

  4 weken geleden
  Ze zijn er 10 jaar te laat mee maar soit het is een goede zaak. Apple gaat z'n iPhones nog 50€ mogen opslagen want ze verdienen pakken geld aan het feit dat ze specifieke opladers en kabels hebben, elke fabrikant die zulke accessoires maakt moet een serieuze fee betalen aan Apple. Apple heeft het goed voor mekaar: op het geld van zijn klanten jagen, die dat nog door dik en dun verdedigen ook.
 • Yvan Lissens

  4 weken geleden
  De smartphone heeft 5 Volt nodig, de smart speaker 18 Volt, de Bluetooth speaker dan weer 12 Volt. Dan heb ik het nog niet over het verschil in vereiste vermogens (Amperes). Dat ga je niet oplossen met 1 ladertje.
 • Gino Denil

  4 weken geleden
  Niet alleen voor opladers nodig, maar ook voor voedingsadapters. En apparaten hoeven daarom niet duurder te worden. Gestandaardiseerde productie van een universeel apparaat dat aangepast kan worden voor verschillend gebruik is gewoon goedkoper.

iHLN