Einde van iTunes in zicht? “Apple wil programma opdelen in aparte apps”

AP
iTunes zou geen lang leven meer beschoren zijn, volgens ingewijden. Twee afzonderlijke bronnen melden dat Apple van plan is om het mediaprogramma op te splitsen in aparte apps voor de Mac, waaronder Apple Music, TV en Podcasts.

iTunes heeft de laatste jaren aan populariteit ingeboet. Op dit moment bevat het programma een allegaartje van functies: Apple-gebruikers kunnen er terecht om muziek te kopen, hun iPhone te updaten, podcasts te luisteren, hun mediabibliotheek te organiseren en meer. Veel gebruikers klagen dan ook over de verwarrende interface en het overweldigende aantal functies.

Afzonderlijke apps

Maar nu wil Apple de software naar verluidt een complete make-over geven. Het programma voor Mac zou binnenkort worden vervangen door vier op zichzelf staande apps. Dat zegt ontwikkelaar Steve Troughton-Smith, die wel vaker Apple-ontwikkelingen op het spoor komt. Het zou volgens hem gaan om de apps Music, Podcasts en “misschien zelfs” Books, naast de nieuwe TV-app voor macOS. “En ja, dit betekent de langverwachte teloorgang van iTunes. Eindelijk!”, voegt hij toe. Apple liet in maart al weten dat de TV-app naar Mac zou komen, wat velen deed speculeren over de komst van andere media-apps.

Ook 9to5Mac kon het nieuws “onafhankelijk” bevestigen. De nieuwe apps moeten de functies in iTunes vervangen en zouden gebaseerd zijn op de mobiele iOS-versies. 

Volgende update

Volgens 9to5Mac zouden de nieuwe apps uitgerold worden bij de volgende grote update van macOS, die in juni wordt voorgesteld. Of dat ook betekent dat iTunes meteen wordt afgeschreven, is niet zeker. Wellicht zal het programma nog wel even blijven bestaan. Het is immers de enige manier om handmatig oude iPods en iPhones te synchroniseren met een Mac. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Bollen

  @ Frank , met itunes kan je ook streamen ....

 • Marinka Dumon

  En wat gebeurt er dan met de muziek die ik legaal aangekocht heb in de iTunes store ?

 • Louis Bouduin

  Ik ben een Apple fan. Fanboy bijna. Al diverse toestellen van het merk gehad, doch telkens weer van de hand gedaan door dat ongelooflijke gedoe met ITunes. Een nodeloos ingewikkeld en onoverzichtelijk programma, dat je iedere lust ontneemt. Dus bijzonder goed nieuws.

 • Steve Wildemeersch

  mijn grote wens is dat Apple eindelijk ook FLAC bestanden aanbied op zijn muziek bibliotheek :-) En ja daarvoor wordt betaald maar nu moeten we andere (ook betaalde apps) installeren. Als Apple het lef heeft om zoveel te vragen voor zijn hardware (wat toch wordt gekocht) zullen degenen die Apple adoreren (zoals ik :-) het ook wel betalen neem ik aan :-)

 • Wanda Helsen

  Is net handig dat het allemaal op één plaats zit, wat een onzin weer.