Dezelfde lader voor élke smartphone: als het aan de EU ligt, wordt het verplicht

Shutterstock
De universele telefoonlader is terug van weggeweest, als het aan de Europese Commissie ligt. De vraag is alleen of het nodig is om producenten een extra duwtje in de goede richting te geven, stelt mededingingscommissaris Margrethe Vestager.

Dat meldt persbureau Reuters. De Europese Commissie (EC) probeert al bijna tien jaar om telefoonfabrikanten over de streep te trekken. Jaarlijks leveren oude laders meer dan 51.000 ton aan elektronisch afval op. Ook is de wildgroei aan soorten laders erg onhandig voor consumenten, aldus de commissie.

"Gezien het onbevredigende resultaat van deze vrijwillige aanpak zal de Commissie binnenkort een studie naar de effecten doen, om te vergelijken wat de kosten en baten zijn van verschillende andere opties", aldus Vestager. Zo zal duidelijk worden of en hoe ingrijpen, zoals met dwingende wetgeving, nodig is.

Keukenlade vol

"Niet meer overal een andere lader bij geven is een heel mooi streven." Marie-Claire van den Berg van de Nederlandse voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is te spreken over het ingrijpen. "Je hoeft alleen maar een eigen lade open te trekken om te zien hoe groot het probleem is. Iedereen heeft wel meerdere ongebruikte opladers. Zonde."

Volgens Van den Berg is ingrijpen niet alleen goed nieuws voor de afvalberg. "Het scheelt ook energie en grondstoffen die nu nog worden gebruikt om al die verschillende opladers te maken."

Je hoeft alleen maar een eigen lade open te trekken om te zien hoe groot het probleem is

Marie-Claire van den Berg, Milieu Centraal

Vrijwillige overeenkomst

In reactie op druk vanuit de Europese Unie tekenden veertien bedrijven al in 2009 vrijwillig een overeenkomst om hun opladers bij nieuwe telefoons vanaf 2011 op elkaar af te stemmen. Onder meer Samsung, Huawei en Nokia zetten hun handtekening destijds. Apple, een bedrijf dat ook instemde, maakt echter nog steeds opladers die afwijken.

In 2012 verviel de afspraak. Een deel van de eerdere ondertekenaars gaf wel in 2013 en 2014 aan nog altijd de intentie te hebben om opladers te maken die op zoveel mogelijk smartphones aansluiten.
64 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • joan lute

  Allemaal USB c en dan kunnen Android phones voortaan zonder lader verkocht worden aan dezelfde prijs zodat Google Android de miljarden boete kan recupereren. Mevrouw Vestager zal ondertussen wel weer op zoek gaan naar nieuwe redenen om miljarden boetes uit te delen want de consument betaald wel.

 • Ronald Boudewijns

  Als ge allemaal “apple” koopt is er toch geen probleem?????? voor mij de reden om het gewoon te kopen......

 • Stefan Vantstraat

  In feite zijn de laders al hetzelfde. Enkel de kabel kan verschillen.

 • Gerarda Gheerardyn

  Laetitia Dubois inderdaad, de oplossing en bespaaring en inzet voor het milieu zou dus zijn dat alle nief toestellen kunnen werken met een en dezelfde kabel. Ik vint dat okey

 • KOEN THEYS

  51000 ton afval waarvoor veel betaald wordt door verwerkers alla Umicore om deze te mogen verwerken, er is vraag naar dergelijk afval. Er is dus GEEN afvalprobleem. EU ; hou u aub bezig met problemen die ons echt aanbelangen.