Deze man kreeg miljarden van Mark Zuckerberg. Nu roept hij op om Facebook te deleten

Brian Acton startte na de verkoop van WhatsApp aan Facebook een nieuwe bedrijf.
REUTERS Brian Acton startte na de verkoop van WhatsApp aan Facebook een nieuwe bedrijf.
Medeoprichter Brian Acton van WhatsApp, die de berichtendienst in 2014 voor 19 miljard dollar aan Facebook verkocht, heeft op Twitter een oproep gedaan om Facebook te deleten. "It's time. #deletefacebook", schrijft hij.

Brian Acton was samen met Jan Koum de oprichter van WhatsApp. In 2014 verkochten de twee hun bedrijf voor 19 miljard dollar aan Facebook. Jan Koum staat nog steeds aan het hoofd van WhatsApp. Acton daarentegen startte een nieuw bedrijf op, dat de app Signal maakt. Ook daarmee kan je versleutelde spraakberichten, afbeeldingen, video's en andere bestanden versturen. Met zijn oproep wil hij mensen dus meteen ook aanzetten om Signal te gaan gebruiken.

De hashtag #deletefacebook is trending op sociale media in de nasleep van het dataschandaal rond Cambridge Analytica. Dat bedrijf speelde een rol in de verkiezingscampagne van president Donald Trump en zou persoonlijke informatie van tientallen miljoenen Facebookgebruikers hebben gebruikt om er kiezersprofielen mee te maken.

Ook op de beurs krijgt Facebook harde klappen. Op de beurs van New York zakte de koers van het aandeel vandaag nog eens met 2,4 procent, na de daling van ongeveer 9 procent de voorbije dagen. 

Zuckerberg spreekt personeel toe

Facebooktopman Mark Zuckerberg spreekt vandaag voor het eerst zijn personeel toe sinds deze week ophef ontstond over gelekte gebruikersgegevens. Daarbij gaat hij samen met operationeel eindverantwoordelijke Sheryl Sandberg naar verwachting ook in op vragen over de kwestie.

Het gaat om een interne live-videoverbinding voor al het personeel wereldwijd, een gebruikelijke manier voor Zuckerberg om zijn medewerkers bij te praten. Medewerkers lopen volgens bronnen met flink wat vragen rond.

"Mark, Sheryl en hun teams werken non-stop om alle feiten op een rij te krijgen en de nodige stappen te nemen", zei een Facebookvertegenwoordiger eerder. "Het hele bedrijf is boos en we voelen ons misleid." Facebook houdt Cambridge Analytica verantwoordelijk. Dat data-analysebedrijf zou persoonlijke informatie van tientallen miljoenen Facebookgebruikers hebben bemachtigd zonder toestemming van gebruikers. Er loopt een onderzoek naar Facebook om te kijken of de onderneming daarbij zelf in de fout is gegaan met privacygegevens.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Denijs

  Facebook heeft het nooit echt veel belang gehecht aan privacy, ze zijn dan ook al vaker veroordeeld. Nu ze mee verantwoordelijk zijn voor de manipulatie van democratische verkiezingen, zijn serieuze straffen op zijn plaats.

 • Stijn Gallet

  Sociale media...mij lijkt er weinig sociaal aan

 • mieke jansens

  delete jij maar ..ik zit al 10 jaar op facebooken heb nog nooit enig probleem of klacht gehad..je moet er wel mee kunnen omgaan natuurlijk

 • gustaaf carpels

  Kunnen we geen schadevergoeding eisen Of is dat alleen maar mogelijk tegen de belgische staat

 • romy verhove

  Delete inderdaad en massaal ,zo houden we de schoft zuckerberg van de troon !