Cybercriminelen runden websites vanuit oude NAVO-bunker in Duitsland, onderzoek naar bende duurde bijna 5 jaar

De Duitse politie vandaag voor het terrein waar de voormalige NAVO-bunker staat. Een 59-jarige Nederlander is vermoedelijk de drijvende kracht achter het ontdekte datacentrum daar. Hij zou er een zogeheten ‘bulletproof host’ hebben gerund, een server die gebruikers uit het zicht van justitie moet houden.
AFP De Duitse politie vandaag voor het terrein waar de voormalige NAVO-bunker staat. Een 59-jarige Nederlander is vermoedelijk de drijvende kracht achter het ontdekte datacentrum daar. Hij zou er een zogeheten ‘bulletproof host’ hebben gerund, een server die gebruikers uit het zicht van justitie moet houden.
Een groep cybercriminelen heeft wel een bijzonder opvallend hoofdkwartier betrokken. De bende werd gerund vanuit een Duitse bunker die vroeger door de NAVO werd gebruikt. De ontmanteling begon gisterenavond. In Duitsland en Nederland werden aansluitend meerdere gebouwen doorzocht. 

In de bunker in Traben-Trarbach, in het zuidwesten van Duitsland, stond een groot serverpark. Daarop konden hun klanten websites voor het dark web huisvesten, het afgeschermde deel van het internet. Op die sites wordt gehandeld in verboden spullen.

De criminelen gebruikten de servers om te handelen in drugs, vervalste documenten, gestolen gegevens en kinderporno. Ook voerden ze cyberaanvallen uit. Eind november belaagden ze bijvoorbeeld meer dan een miljoen routers in Duitsland tegelijk.

AFP

Ondergrondse marktplaats

De Wallstreet Market, een van de grootste ondergrondse marktplaatsen ter wereld, werd ook beheerd vanaf de servers in Traben-Trarbach. Dat forum werd eerder dit jaar opgerold. Ook marktplaatsen met namen als Cannabis Road, Fraudsters, Flugsvamp 2.0, orangechemicals, acechemstore en lifestylepharma werden gerund vanaf de servers.

Het onderzoek naar de bende duurde bijna vijf jaar. In totaal zijn er dertien verdachten, waaronder drie Duitsers en zeven Nederlanders, zegt openbaar aanklager Juergen Bauer. Inmiddels zijn er zeven verdachten opgepakt. 

Duitse media melden dat het bunkercomplex zou zijn aangekocht door een Nederlandse investeerder, die er een rekencentrum zou hebben ingericht. In Nijmegen is de woning van een 52-jarige verdachte doorzocht. Daarbij is computerapparatuur in beslag genomen, maar de man is niet aangehouden. In onder meer Rotterdam hebben getuigen administratie gedeeld met de rechercheurs, aldus de Nederlandse politie.

ANP3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • peter colson

    Beste heren, nog nooit gehoord van procedurefouten en bewijslast? Denk je echt dat je op een uurtje tijd het exacte adres kan natrekken van zo'n illegaal datacenter? 5 jaar onderzoek is ook nodig om zoveel mogelijk bewijslast te verzamelen

  • Jan Paulussen

    Opvallend is dat ze de gewone burger altijd wel meteen vast hebben als die een voet verkeerd zet... Maar criminelen laat men meestal rustig voort doen... En als het echt de spuigaten uitloopt vraagt men weer meer geld en worden belastingen verhoogd...

  • patrick morel

    Waarom onderzoeken zolang duren begrijp ik niet. Die bunker kon je moeilijk verstoppen en terwijl ze onderzoeken gaan de criminele activiteiten voort en worden er slaahtoffers gemaakt. Veelal zijn de straffen ook veel lichter/korter dan de periode waarin de criminele feiten gebeurden.