Computerpionier en uitvinder van de copy-paste is overleden

Larry Tesler.
Yahoo! Larry Tesler.
De Amerikaanse computerpionier Larry Tesler is maandag overleden op 74-jarige leeftijd. Dat is vandaag bekendgemaakt door techjournalist Luke Dormehl. Tesler bedacht in de jaren 70 een manier om stukken tekst op een computer te knippen, te kopiëren en te plakken. Een techniek die snel overal werd gebruikt.

Tesler werkte destijds voor het bedrijf Xerox. Hij had een hekel aan de omslachtige systemen waarmee hij moest werken en vond aldus de computercommando's ‘cut, copy, paste’ uit.

Tesler ging na zijn tijd bij Xerox aan de slag bij het jonge computerbedrijf Apple. Daar ontwikkelde hij mee de Lisa- en Macintosh-computers. Die zorgden ervoor dat het grote publiek kennismaakte met copy-pasten. Tesler werkte voor Apple ook aan de Newton MessagePad, een draagbare computer waarbij mensen rechtstreeks op het scherm konden werken. Het werd geen commercieel succes, maar het was wel de voorloper van de iPhone en de iPad. 

"Ik word ten onrechte de vader van de grafische gebruikersomgeving van de Macintosh genoemd. Dat was ik niet. Maar een vaderschapstest zal me misschien wel aanwijzen als een van de grootouders", zei hij daar zelf over. Later heeft Tesler ook nog gewerkt voor Amazon en Yahoo!. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Joris Vanderaert

    Wat een evolutie toch... iets als copy-paste wat vandaag zo evident lijkt... kom er maar eens op vanop een wit blad. Toch zijn de meeste bewerkingen die we vandaag gebruiken op een PC al decennia oud. Eerlijk gezegd ik kan wel bedenken hoe Windows nog een pak gebruiksvriendelijker en krachtiger te maken. Je kan alles met Windows, wat fijn is, maar hedendaags PC-gebruik steunt nog teveel op de jaren 90-bewerkingen en vroegere bewerkingen.

  • Catherine MISTIAEN

    'Copy paste' gebruik ik elke dag. In feite gebruikt een mens niet zoveel verrichtingen: een stuk of 12. De hedendaagse overstroming aan keuzes, geeft een zodanige keuzestress, dat de lol eraf is: dit is tijd-, gebruiksvriendelijkheids- en efficiëntieverlies. Meer verlies dan winst. We moeten terug in de tijd, om weer efficiënt te worden. De duidelijke, rustige PC-schermen uit de jaren negentig, zonder constante beweging. En tastbare toetsen, graag.

  • Désiré Van Nieuwenhuyzen

    Rest in peace man.