Chinese scholen willen komaf maken met spijbelaars: leerlingen moeten uniformen met trackingsoftware dragen

iStock
Verschillende scholen in de Chinese provincie Guizhou verplichten hun leerlingen om ‘slimme uniformen’ te dragen. Zowel in het jasje als in de broek zit een chip, waardoor de directieleden nauwkeurig kunnen traceren waar de leerlingen zich bevinden. Dat schrijft ‘The Global Times’. Op die manier hopen de Chinese scholen te verhinderen dat leerlingen spijbelen.

Spijbelende leerlingen van tien Chinese scholen in de provincie Guizhou zullen wellicht twee keer nadenken als ze een ontsnappingspoging ondernemen. De directieleden van deze scholen lieten een uniform met een trackingsysteem ontwikkelen. Aan de hand van twee chips in het uniform kan in de gaten gehouden worden wanneer een leerling de school betreedt en verlaat. Deze informatie wordt zowel naar de ouders van de leerlingen als naar de leerkrachten doorgestuurd. 

“Makkelijk, ik draag gewoon een ander uniform”, denken slimme spijbelaars wellicht. Maar ook daar hebben de scholen iets op gevonden. Door middel van gezichtsherkenning bij de schoolpoort wordt gekeken of de leerlingen het juiste uniform dragen, zo bericht ‘The Verge’. Als leerlingen toch een poging ondernemen om de school vroegtijdig te verlaten zonder toestemming, gaat er een alarm af. Lin Zongwu, een van de directieleden, geeft aan dat de leerlingen na schooltijd niet gevolgd worden. 

Opmerkelijk: het uniform heeft nog een andere bijzondere functie. Slapen tijdens de les lijkt voorgoed verleden tijd. Met de chips kan immers onmiddellijk gedetecteerd worden of een leerling aan het indommelen is. Het klinkt als een scenario van een sciencefictionfilm, maar voor deze Chinese leerlingen is het realiteit. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Gruwelijke wereld. Waar je herleid wordt tot een gechipte kip zonder kop.

 • frank triolet

  Gelijk hebben ze, de jeugd moet terug op het goede spoor

 • Peter Buyck

  We kunnen hier tegen zijn maar aan de andere kant... Dit voorkomt ook kindontvoeringen maar ook het voorkomt valse betichtingen (a charge/décharge). Ik heb denk ik, liever een slapende student dan een slaapdronken student in de klas (die toch de leerstof niet kan volgen op dat moment en kans maakt op een ongeval).

 • Geert Moens

  Dat is geen sciencefiction, dat is horror. Ben ik blij dat ik al 25 jaar afgestudeerd ben.

 • yves luyten

  Oude spreekwoord : Jong de boom gestaakt heeft veel kromhout recht gemaakt.