CEO Google reageert: "Beslissing EU is verontrustend signaal in het voordeel van betalende systemen"

Google CEO Sundar Pichai.
REUTERS Google CEO Sundar Pichai.
De beslissing van de Europese Commissie om Google een boete van 4,3 miljard euro op te leggen, is een verontrustend signaal in het voordeel van propriëtaire of betalende systemen. Zo reageert de CEO van Google, Sundar Pichai, op de boete. 

Momenteel biedt Google het Android-platform gratis aan aan producenten, benadrukt Pichai, die suggereert dat dat in de toekomst misschien niet meer mogelijk zal zijn.

"De vrije verspreiding van het Android-platform en van het pakket applicaties van Google is niet alleen efficiënt voor telefoonfabrikanten en operatoren, maar is ook een groot voordeel voor ontwikkelaars en consumenten", zegt Pichai in een blogpost.

"Als producenten en mobielenetwerkoperatoren onze apps niet meer kunnen gebruiken in hun breed aanbod van toestellen, zou dat de balans van het ecosysteem van Android verstoren. Tot nu toe betekende het businessmodel van Android dat we telefoonmakers geen kosten moeten aanrekenen voor onze technologie, of dat we afhankelijk zijn van een streng gecontroleerd distributiemodel."

Google is veroordeeld omdat het telefoonfabrikanten zou hebben gedwongen om Google-apps te installeren als ze het door Google gemaakte besturingssysteem Android meeleverden. In de blogpost ontkent Pichai dat niet, maar benadrukt hij dat fabrikanten de keuze hebben om ook apps van andere producenten op de toestellen te zetten, en dat ze niet verplicht zijn om gebruik te maken van hun diensten.

Lees ook: Margrethe Vestager, de vrouw die Google een recordboete van 4,3 miljard euro oplegt

"Zorgvuldige balans"

"In 2007 kozen we ervoor om Android gratis aan te bieden. Aan het bouwen van Android zijn uiteraard kosten verbonden, en Google heeft in het afgelopen decennium miljarden geïnvesteerd om van Android te maken wat het vandaag is. Die investering is de moeite omdat we aan telefoonfabrikanten de optie kunnen bieden om een reeks populaire apps (zoals Search, Chrome, Play, Maps en Gmail) op voorhand te installeren. Sommige van die apps genereren inkomsten voor ons, en ze zorgen er allemaal voor dat de telefoon 'gewoon werkt' als hij uit de verpakking wordt gehaald", aldus de CEO. "Telefoonmakers moeten onze diensten niet gebruiken, en ze mogen ook apps van onze concurrenten naast de onze op de toestellen zetten."

De beslissing van vandaag verwerpt het businessmodel dat Android ondersteunt, dat meer keuze heeft gecreëerd voor iedereen, en niet minder.

De CEO van Google, Sundar Pichai

Volgens de CEO heeft Google zo een "zorgvuldige balans" gecreëerd die door de beslissing van de Commissie wordt verstoord. Europa geeft dan ook een verontrustend signaal in het voordeel van betalende systemen, tegenover open systemen. "Snelle innovatie, een brede keuze en dalende prijzen zijn klassieke eigenschappen van een robuuste concurrentie, en Android heeft die allemaal bereikt. De beslissing van vandaag verwerpt het businessmodel dat Android ondersteunt, dat meer keuze heeft gecreëerd voor iedereen, en niet minder", besluit de CEO, die nog herhaalt dat het bedrijf in beroep zal gaan.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Claude Deschildre

  Terechte boete, op de duur wordt mijn smartphone een plakboek van nutteloze apps die van alles opdringen. Na een update ineens ongevraagd google news!! Ik wil die zever niet. Smartphone volledig zot geworden na een aantal updates van Android.

 • Marc Wouters

  Ik vind dat hij gelijk heeft. Als je je succesvolle besturingssysteem gratis ter beschikking stelt mag je toch voorwaarden stellen zeker? Samsung en co hoeven daar toch niet op in te gaan en kunnen toch hun eigen systeem gebruiken. De vraag is hoe succesvol hun Galaxy's dan zorgen zijn. En zoals die CEO zegt een gebruiker moét die apps niet gebruiken. Apple mag letterlijk alles opdringen aan zijn klanten, omdat grey iOS niet ter beschikking stelt... Onzin.

 • Benny Coomans

  wij krijgen ook 6 belgische en 1 europese betalende regeringen onze strot ingeduwd, of we dit willen of niet we hebben geen keuze, gaan ze hier dan ook een 'gratis' alternatief aanbieden

 • Karel Vanblaere

  Hoe men het ook bekijkt denk ik niet dat dit ten goede zal komen voor de consument. Eind resultaat zal zijn half werkende androids met eigen dubieus OEM software of dure androids met trusted apps. Micrososft kreeg ook in het verleden een gelijkaardige boete voor browser keuze. Intussen zitten we op Win10 en krijgt niemand meer de vraag om te wisselen van browser maar blijkbaar niet meer belangrijk genoeg om toch nog verder te beboeten?

 • eric maier

  Google praat ook naast de kwestie. de boete houd ook in dat via de verplichte apps malware word geinstalleerd om vrijwel alle gebruik van het toestel en gebruiker te volgen. Dit alles word opgeslagenn gefiltert en doorverkocht. Google maakt ook van gebruikers profielen, daarbij word zeer vaak de privacy geschonden. zeg nu zelf : wat heeft bv een app voor zaklamp te maken met uw opgeslagen contacten, fotos enz.... ? niets...