Brein sluit illegale filmsite

De Nederlandse auteursrechtenwaakhond Brein heeft een website waar filmliefhebbers terecht konden voor de nieuwste films, opgedragen de boel te sluiten. De auteursrechtenwaakhond kwam de beheerder op het spoor via advertenties op diverse vraag-en-aanbodsites, meldt de Telegraaf.

Advertentie
De 24-jarige man adverteerde op diverse sites onder de kop '5 films voor 10 euro’. Hij verwees geïnteresseerden vervolgens naar de website www.slaophardeschijf.com. Hierop waren circa 400 filmtitels te vinden, waaronder films die nog in de bioscoop draaien.

Geld
Zodra mensen 10 euro hadden overgemaakt naar een bankrekening kregen ze een e-mail met links naar de filmbestanden. Deze stonden opgeslagen op een zogenaamde filelocker site, een website waar gebruikers tijdelijk bestanden kunnen plaatsen. De man leverde zijn klanten een premium account voor de filelocker site, zodat die niet gebonden waren aan downloadbeperkingen en twee dagen lang ongestoord aan de slag konden.

Schikking
De handelaar was nog maar pas begonnen met zijn illegale activiteiten en heeft de mogelijkheid gekregen om de zaak te schikken. De man heeft zijn activiteiten inmiddels gestaakt. Op de site staat: "Wij hebben speelfilms, documentaires en televisieprogramma's ter beschiking gesteld zonder dat daarvoor toestemming is verkregen van de auteurs- en naburig rechthebbenden. Dit is onrechtmatig en wij betreuren de schade die de auteurs, artiesten, producenten, uitgevers en distributeurs hierdoor hebben geleden."