Belgische techwereld organiseert hackathon die uitdagingen coronacrisis "hak moet zetten"

Close up Image of Computer monitor port
Thinkstock Close up Image of Computer monitor port
De Belgische tech- en startupwereld organiseert dit weekend een ‘hack the crisis’-hackathon om de crisis te lijf te gaan, geïnspireerd door gelijkaardige initiatieven wereldwijd. Bedoeling is om de coronacrisis een hak te zetten. "Verschillende teams zullen op afstand samenwerken rond brede economische en maatschappelijke problemen die allemaal aan de coronacrisis gelinkt zijn", klonk het dinsdag in een persbericht van de initiatiefnemers. 

Ontwikkelaars, bedrijven, techspelers, onderzoeksinstellingen en andere creatievelingen worden uitgenodigd om de koppen virtueel bij elkaar te steken en zo tot innovatieve oplossingen te komen.

Het evenement start vandaag om 17 uur, en deelnemers kunnen zich nog tot 14 uur registreren.

Diverse uitdagingen

"Iedereen die momenteel in quarantaine leeft, krijgt te maken met grote en kleinere uitdagingen", weten de initiatiefnemers. Ze sommen onder meer het onderwijs, mentale gezondheid en voedselverdeling op. Uit alle opdrachten wordt een selectie gemaakt, en mentoren zullen de geregistreerde deelnemers vervolgens de dag voor de hackathon aan complementaire teams toewijzen. "De uitdagingen zijn ongelooflijk divers", zegt Lieven Janssen, een van de organisatoren. "Hierdoor kan vrijwel iedereen zijn skills en ervaring inzetten."

Na een eerste oproep hebben al tientallen Belgische bedrijven, organisaties en industrieleiders zich aangemeld die zich willen inzetten om actief kennis en middelen ter beschikking te stellen. Het project wordt ondersteund door de Vlaamse overheid, via ‘Vlaanderen Helemaal Digitaal’.

De resultaten worden zondag om zes uur voorgesteld tijdens een open online sessie. Iedereen kan de livestream mee volgen. De organisatoren hopen dat het weekend het startschot vormt voor een duurzaam samenwerkingsplatform.

Lees ook:

Daklozen, asielzoekers, mensen met autisme: voor zij die het al moeilijk hebben, is coronacrisis extra lastig

#RodeNeuzenDagTegenCorona biedt ‘boostpakket’ aan jongeren die nu met zichzelf worstelen