België zet Huawei niet aan de deur

Illustratiebeeld.
AFP Illustratiebeeld.
Ons land is niet van plan om het Chinese Huawei te bannen uit Belgische telecomnetwerken, zoals het Verenigd Koninkrijk plant te doen. Dat schrijft De Standaard. "Wij zitten veilig, er is geen reden om verder te verstrengen", klinkt het op het kabinet van minister van Telecom Philippe De Backer (Open Vld). 

Het Verenigd Koninkrijk maakt zich klaar om apparatuur van het Chinese Huawei volledig te weren uit de Britse telecomnetwerken. Ons land past zijn beleid vooralsnog niet aan. "Uit de risicoanalyse die werd gemaakt, blijkt dat we veilig zitten. Er is geen reden om verder te verstrengen", aldus De Backer.

Daarmee wordt verwezen naar de recente beslissing van de Nationale Veiligheidsraad. Die bepaalde dat leveranciers 'met een hoog risico' - Huawei wordt niet met naam genoemd - geen deel mogen uitmaken van de 'kern' van de toekomstige 5G-telecomnetwerken. Elders mogen ze maximaal 35 procent van het netwerk uitmaken. Ook zijn ze niet toegelaten in bepaalde gevoelige zones, zoals in de buurt van militaire sites. 

Ons land staat, net zoals andere Europese landen, onder stevige Amerikaanse druk om Huawei volledig te bannen. De Belgische operatoren hopen in elk geval dat het standpunt van de regering niet nog strenger wordt. Zij werken allemaal immers al lang samen met Huawei.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Van Loo

  Ach wees toch niet zo naiëf, er zullen er nog veel meer zijn die spioneren, de vs op kop!

 • Gino Denil

  China is hard op weg om onafhankelijk te worden op technologisch vlak van de VS. Zo hebben de Chinezen nu ook een eigen processor met 8 cores op 3Ghz in 16nm. Dat is op het niveau van een Intel I7. Bedoeling is om ook een eigen OS te ontwikkelen en alle buitenlandse pc-hardware en software in drie jaar te vervangen door eigen producten. Maar het westen blijft wel heel erg afhankelijk van veel Chinese import, ook voor defensie. 80% van 17 zeldzame belangrijke aardmetalen zijn Chinees.

 • andre callens

  Voor Hong Kong had China ook een afspraak om gedurende 50 jaar twee systemen in een land te behouden. We zijn ondertussen 25 jaar verder en China vergeet nu al zijn afspraken !!

 • Rudo Van Leuven

  Er bestaan geen grotere afluisteraars dan Facebook, Google, Internet en de rest van dit zooitje..

 • Joël Bornbergen

  Huawei staat bekend voor Spionage... Als ze de beste zouden zijn, is het door technologie die toch gestolen is uit de VS. Dit is zoals alle Technische apparatuur. prijs-kwaliteit afwegen... ze zijn goedkoper dan Amerikaanse producten, maar hebben wel Amerikaanse Technologie..., maar ze zijn zeer onveilig ! Dus als je dan toch gaat worden afgeluisterd, liefst door een westers land dat mensenrechten kent ! Aan alle verdedigers van Huawei, ga online en doe meer onderzoek naar dit bedrijf en China !