Apple ontkent dat iPhone ongevraagd meeluistert naar zijn gebruikers

Archieffoto.
AFP Archieffoto.
Apple heeft tegenover Amerikaanse politici met klem ontkend dat iPhones ongevraagd luisteren naar gebruikers. Dat suggereerden de volksvertegenwoordigers op basis van verschillende geruchten. In een brief maakt Apple duidelijk dat er geen audio wordt opgenomen, niet door de iPhone, noch door andere apps.

De politici schreven Apple aan in juli en vroegen meer uitleg rond de berichten dat de iPhone voortdurend zou meeluisteren naar gebruikers. Enkel zo zou het toestel volgens sommige bronnen kunnen reageren op stemcommando's zoals "Hey Siri". 

Apple ontkent met klem. De elektronicagigant lichtte toe dat gebruikers de toegang tot de microfoon expliciet moeten goedkeuren en dat apps een duidelijk signaal moeten geven dat ze luisteren. In het geval van virtuele assistenten als Siri, zou het toestel enkel beginnen te luisteren wanneer het het stemcommando herkent.  Apple verbiedt daarnaast ook andere apps expliciet ongevraagd audio op te nemen.

"Klant is niet ons product"

"De klant is niet ons product, en ons businessmodel hangt niet af van het verzamelen van grote hoeveelheden identificeerbare informatie om profielen te verrijken die gericht zijn op adverteerders", besluit Apple. 

De brief volgt op de hoorzittingen in april waarin Mark Zuckerberg van Facebook aan de tand werd gevoeld over de privacypraktijken van het sociale medium. Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft dezelfde vragen gekregen. Het is niet bekend of Alphabet al geantwoord heeft.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • De Korte Johan

  En wat met die vingerafdrukken en gezichtsherkenning en daar locatie gegevens bij.En hoe komt het dat er geen enkele app bestaat die dit controleert....raar hé.CIA en konsoorten kunnen er maar wel bij varen.

 • Jos Denis

  Ik vroeg: hey Siri, luister jij mee? "Nee, natuurlijk niet," antwoordde Siri.

 • Roger De Volder

  Niet enkel Apple is aangeschreven, alle giganten zijn aangeschreven geweest. Dit naar aanleiding van Alexa die het nml. wel doet ...

 • Gino Denil

  "... zou het toestel enkel beginnen te luisteren wanneer het het stemcommando herkent". Hoe kan je nu iets herkennen als je niet eerst luistert. Denken ze bij Apple nu echt dat de rest van de wereld achterlijk is.

 • Tim Claes

  Meeluisteren is de enige manier waarop "hey siri" kan werken. Maar betekent dat per definitie dan ook dat al de rest wat we zeggen wordt bijgehouden, geanalyseerd en mis/gebruikt? Bedrijven die op een dergelijke manier met spraaktechnologie werken, ontkennen dit en we kunnen hun alleen maar op hun woord geloven dat ze er zelf geen gebruik van maken. Maar wat weerhoudt overheden of andere malefide organisaties ervan om het systeem te hacken (net zoals de camera's op ons toestellen)?