Andermans computer laten minen levert bendes miljoenen op

ANP
Computers van nietsvermoedende mensen inzetten om virtueel geld te 'minen' kan heel lucratief zijn. Dat blijkt uit onderzoek van beveiliger Kaspersky. Het bedrijf deed onderzoek naar groepen 'miners'. Eén bende had 10.000 computers besmet om geld te verdienen. Dat leverde ze in zes maanden tijd ongeveer 7 miljoen dollar op, omgerekend 5,7 miljoen euro, aldus Kaspersky tegen nieuwssite Threatpost.

Mensen die aan 'cryptojacking' doen, kapen bijvoorbeeld de computers van anderen. De rekenkracht van die computers wordt stiekem gebruikt om de complexe formules achter virtueel geld op te lossen. De computers doen het werk, de beloning daarvoor is voor de hackers.

Een van de gevolgde organisaties wordt Group One genoemd. Die heeft ongeveer 10.000 computers tegelijk aan het werk. De systemen staan bij mensen thuis en bij bedrijven. De groep kon de controle krijgen doordat de gebruikers een gat in de beveiliging niet hebben gedicht. De computers worden gebruikt om de virtuele munt monero te delven.

Volgens Kaspersky zijn 2,7 miljoen mensen vorig jaar aangevallen door miners. Dat is 50 procent meer dan een jaar eerder.

Er zijn een paar manieren om andermans computer in te schakelen. Zo kunnen criminelen stiekem de code van een website aanpassen. Als iemand de site bezoekt, krijgt de browser ongezien de opdracht om aan het rekenen te slaan.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Antony Robin

    Febe Chapin heeft een punt, Een gemiddelde game-pc brengt 2-4 dollar per dag op als je die op 25% kracht laat minen, 1 cpu core en de gpu op 25%. Op deze manier heeft de getroffen pc minder belasting. Zelfs met deze genereuze berekening lijkt 7 miljoen onhaalbaar op 6 maand, maar het is toch al wat meer dan je cpu alleen te laten draaien.

  • Ramon Simon

    Via de webbrowser kan je minen. Valt wel op als u oude desktop plots zeer traag gaat. De meeste minen toch met gpu. Een goedkope processor met 4 of meer gpu's. In u eentje brengt het niet echt veel op als je het opneemt tegen industriële miners. Als je zo 10.000 computers kunt besmetten en laten werken brengt dat natuurlijk wel iets op.

  • Febe Chapin

    Een krachtige i7 die een hele dag draait breng 30 cent op. Laat staan de rest. Dit zijn gewoon paniek zaaiers. En je kunt heel snel zien wanneer uw cpu op 100% draait. Uw doorsnee laptopje of computer brengt 2x niets op. En die moet dan ook 24/7 werken.