Afpersmail in omloop waarin gedreigd wordt met publicatie masturbatievideo: "Voorkom een grote schande"

De bewuste mail is wellicht ook naar Vlaamse inboxen gestuurd.
rv De bewuste mail is wellicht ook naar Vlaamse inboxen gestuurd.
Criminelen sturen momenteel Nederlandstalige e-mails rond waarin de ontvangers wordt gezegd dat van hen intieme privé-beelden zijn gemaakt. 

De afzenders dreigen deze online te verspreiden, tenzij de ontvanger binnen vijf dagen 500 euro via bitcoin betaalt. Maar in werkelijkheid hebben de criminelen dergelijke beelden helemaal niet. Dat meldt de Nederlandse Fraudehelpdesk. De titel van de mail luidt "Voorkom een grote schande".

Inmiddels heeft de organisatie een aantal meldingen binnengekregen van deze poging tot afpersing, zo zegt een woordvoerder. Omdat het vaak enkele weken duurt voordat criminelen dit soort mails in vele duizenden hebben verspreid, verwacht hij dat dat aantal nog wel oploopt.

In de brief zeggen de criminelen dat de computer van de ontvanger is gehackt en dat van die persoon een "video is gemaakt waarop te zien is hoe jij jezelf bevredigt". "Met een druk op de knop kan ik deze video doorsturen naar alle contactpersonen van je e-mail en social media", zeggen de oplichters.

Experts roepen op om vooral niet in te gaan op het dreigement en zeker niet te betalen. Volgens het Radio 1-programma 'Nieuwe Feiten' hebben tot nu zo'n vijftal mensen 500 euro via bitcoin betaald. 
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • peter colson

  Daarvoor dient dus bitcoin :-p De criminele feiten zijn dan moeilijker te traceren

 • Clement Vandenwijngaert

  Ik kreeg al een paar keer een mail die mij zegt dat er iets mis is met mijn bankkaart van bpost en ik onmiddellijk contact moet opnemen. Ik heb geen rekening bij bpost. Dus mensen oppassen is de boodschap.

 • Jurgen Aerts

  Dat kunnen ze dan later weer "aftrekken" van de belastingen ...

 • Michiel Renne

  Toch een aantal betalingen ontvangen, maar het worden er niet echt méér de laatste dagen. Dus gelukkig trappen er niet te veel mensen in!

 • Karel Willems

  Noch naam noch adres in die mail, wie gaat dan hier iets betalen en waarom? En hoe weet het Radio 1-programma "Nieuwe Feiten" dat er al 5 mensen betaald hebben?