Advies aan EU-hof: “Airbnb is informatiedienst en dus geen vastgoedmakelaar”

Airbnb is een online marktplaats voor de verhuur en boeking van privé-accommodaties.
anp Airbnb is een online marktplaats voor de verhuur en boeking van privé-accommodaties.
Airbnb levert informatiediensten en moet niet worden gezien als een vastgoedmakelaar. De digitale bemiddeling bij de huur en verhuur van woningen en kamers die het Amerikaanse bedrijf aanbiedt valt daarom onder de vrijheid van dienstverlening. Dat blijkt uit een advies aan het Europees Hof van Justitie.

De overheid mag Airbnb beperkingen opleggen, bijvoorbeeld om consumenten te beschermen, maar dat moet wel worden gemeld aan de Europese Commissie. Advocaat-generaal Maciej Szpunar van het Europees Hof van Justitie stelt dat in een advies aan de rechters. Zij volgen dergelijke adviezen veelal.

De zaak werd voorgelegd door een rechter in Parijs nadat het Franse Openbaar Ministerie het Europese hoofdkantoor van Airbnb in Ierland had aangeklaagd op grond van een wet over vastgoedtransacties. Aangezien Airbnb juridisch vanuit Ierland opereert, kan Frankrijk het bedrijf niet zomaar beperkingen opleggen, concludeert Szpunar.

Vastgoedwetgeving

Airbnb verwelkomt het advies. Dat geeft volgens het bedrijf “een duidelijk overzicht van welke regels van toepassing zijn op economische deelplatforms als Airbnb en hoe die kansen creëren voor consumenten. We willen ook goede partners zijn en werken met meer dan vijfhonderd overheden wereldwijd aan maatregelen om gastheren te helpen hun huizen te delen, de regels te volgen en hun eerlijke deel aan belasting te betalen.”

Airbnb wijst erop dat meerdere Franse instanties al hebben geoordeeld dat de activiteiten van het platform niet onder de vastgoedwetgeving vallen. Het oordeel van het EU-hof wordt later dit jaar verwacht.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wesley Kenis

  Het probleem is niet airbnb. Hetbis het probleem van de.lokale overheid samen met al die diensten: gebrek aan controle. Hoeveel word er jaarlijks daadwerkelijk gecontroleerd in tegenstelling toch hoe vaak er "zou " gecontroleerd worden als alle diensten hun werk doen(willen of kunnen laat ik nog in het midden). Benieuwd wat beiden hierop te zeggen hebben. Elke dienst heeft oplichetsr....maar deze ontsnappen omwille van ....de regeltjes....

 • Gino Denil

  Dat kan je dat evengoed stellen voor de gewone immo makelaar. Die werkt dus toch ook maar als informatiekanaal tussen kopen en verkoper. Tegen betaling uiteraard, zoals Airnb.

 • Carina Desmidt

  Vorige jaar huisje geboekt via hun en was super vakantie net zoals beschreven en foto's en heel vriendelijk ontvangst en goedkoper dan al die commerciële reisbureaus

 • Vaneylen Pierre

  AIRbnb , net als Uber hollen de sociale zekerheid uit. Zelfstandigen voor alles en nog wat laten betalen. Anderen onbelast bijverdienen!