5 miljoen Europeanen getroffen door recent datalek bij Facebook

AFP
Zowat vijf miljoen Europeanen zijn het slachtoffer van het meest recente datalek bij Facebook, dat in totaal 50 miljoen accounts heeft getroffen. Dat heeft Europees Commissaris voor Justitie Vera Jourova vandaag verklaard. Het is nog niet duidelijk of en hoeveel Belgische Facebookaccounts gehackt werden.

Bij het meest recente datalek bij Facebook kregen hackers de toegang tot de persoonlijke informatie van 50 miljoen gebruikers. Volgens Mark Zuckerberg, de baas van Facebook, konden de hackers onder meer bij informatie over de naam, geslacht en woonplaats van de gebruikers.

Volgens Eurocommissaris Jourova zijn ook 5 miljoen Europese gebruikers het slachtoffer. "Een ongelooflijk aantal", zei ze in de marge van een Europese vergadering in Luxemburg. Jourova voegde eraan toe dat ze "in de volgende uren of dagen" meer details zou hebben. 

Handelswaar

Het is niet de eerste keer dat Facebook in opspraak komt omdat de gegevens van miljoenen gebruikers op straat komen te liggen. Eerder dit jaar moest Zuckerberg zich al in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat komen verantwoorden omdat de gegevens van 87 miljoen mensen gestolen werden door het databedrijf Cambridge Analytica. 

Jourova drong er bij Facebook op aan om de situatie onder controle te krijgen. "De grootte van het bedrijf maakt het heel moeilijk te beheren, maar men moet dit doen, omdat men gegevens steelt en enorm veel geld verdient aan de verkoop van ons privéleven als handelswaar", zei ze. "Het is nu aan de directie van Facebook om te oordelen of ze deze situatie nog in de hand heeft."

Zakelijke versie

Ook gebruikers van Workplace, de zakelijke versie van Facebook, zijn mogelijk het slachtoffer geworden van het recente datalek. Dat meldt nieuwssite Business Insider. De nieuwssite heeft diverse e-mails ingezien die Facebook verstuurde aan gebruikers van Workplace. In de mails waarschuwt Facebook dat er een kans is dat ze ook getroffen zijn door de hack. Het zou alleen gaan om bedrijven die al met Workplace werkten voordat Facebook de dienst in oktober 2016 officieel lanceerde.

Workplace is bedoeld voor interne communicatie binnen bedrijven. Maar in de bètaversie, toen de dienst nog Facebook at Work heette, was het ook mogelijk accounts te koppelen aan normale Facebookprofielen. 

Een woordvoerder van Facebook stelt tegenover Business Insider dat er momenteel nog geen aanwijzingen zijn dat er daadwerkelijk Workplace-klanten zijn getroffen. "Maar we onderzoeken het en zoeken rechtstreeks contact met klanten om hen op de hoogte te houden." 

Facebook riskeert in Europa een boete van ongeveer 1,4 miljard euro voor het meest recente datalek.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yvan Lissens

  Al enkele jaren geleden mijn account opgedoekt en ik ben er niet rouwig om.

 • Carla Van Geel

  Bij het intekenen op sociale media weet men wel dat "iedereen" kan weten en zien wie je bent maar dat betekent niet dat die gegevens met adres, tel. enz... zomaar mogen gestolen -gehackt-, verkocht en gebruikt worden voor publiciteit via mail, klanten ronselen via telefoon en andere misbruiken uit winstbejag. Wie wil nog meer junk mail of 10 belletjes per dag? want die zijn het resultaat van gegevens hacken. Boetes zouden moeten dienen om deze handel op te sporen en verhinderen.

 • pol van de velde

  De flessen champagne staan al klaar in het Europees parlement, het grootste bordeel van Europa.

 • maarten anthonis

  Vind ik leuk , voor mij geen probleem , heb geen Facebook.

 • marc van cauter

  Om u een breuk te lachen ... europa geeft enkel monsterboetes om geld in laatje te brengen maar lost nooit of te nimmer iets op...blijf weg van die dingen is er enkel voor eigenwaan