Exclusief voor abonnees

2010-2020: het decennium van de kunstmatige intelligentie

iStock
Kunstmatige intelligentie kon tussen 2010 en 2020 steeds beter diagnoses stellen, creditcardfraude detecteren, muziek componeren en teksten vertalen. Is AI op weg de mens te overvleugelen?

Je hebt 3% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Francinne Declerque

  En toch, het zijn voorgeprogrammeerde algoritmes die niet in staat zijn autonome denkprocessen op te starten. Van AI is geen sprake. Een beslissing via een algoritme is geen AI.

 • Bram Vande bergh

  Lol, niet meer dan algorithmes, sorry maar ondertussen hebben we alpha go al gehad, die heeft de wereldkampioen in go verslagen, een van de moeilijkste spellen ter wereld. Google heeft quantum supremacy bereikt met hun quantumcomputer, facebook hun ai ontwikkelde een eigen taal... enz... En wij hier in belgië? Wij zijn nog bezig met onze regering te vormen... lol

 • Nick Lersberghe

  @Geert Landsman AI is meer dan algoritmes alleen. Het is de bedoeling dat er autonoom beslissingen worden genomen. Zelfs als je dat 'enkel algoritmes' noemt, alle beslissingen die genomen worden gebeuren via een soort algoritme. Het is veel uitgebreider dan je zou denken.

 • Geert Landsman

  Blijven algorithmes die niet buiten de regels kleuren. Niks intelligentie gewoon enigsinds variabele regels. IBM heeft al supercomputers ingezet, meer dan een potje schaak kwam er niet uit.

 • Johan Haegeman

  In de tweede helft van de vorige eeuw zijn er veel belangrijker periodes geweest. Daar werd echt vernieuwend en baanbrekend werk verricht. Het aantal keer dat de term in de media komt is van weinig waarde. Tegenwoordig wordt er al snel een hype gecreëerd, vaak met weinig inhoud. Recent is het meer mogelijk geworden om met grote hoeveelheden data te werken, maar dat is niet de essentie van AI. Voor de rest veel oude wijn in nieuwe zakken. Let dus op voor zeepbellen en ontgoocheling.