19-jarige legt websites plat met gekaapte slimme apparaten

Websites worden door DDoS-aanvallen onbereikbaar.
Photo News Websites worden door DDoS-aanvallen onbereikbaar.
Een negentienjarige jongeman is in de Nederlandse stad Den Haag opgepakt, omdat hij websites van bedrijven zou hebben platgelegd met zogenoemde DDoS-aanvallen. Dat deed hij met gekaapte slimme apparaten, zoals bewakingscamera's die verbinding maken met internet. Die zijn vaak slecht beveiligd. 

Als een hacker de besturing overneemt en zulke apparaten allemaal tegelijk naar een server stuurt (Distributed denial-of-service: DDoS, red.), bezwijkt die onder het verkeer. De site wordt dan onbereikbaar. Het is niet bekend hoeveel sites hij zo heeft aangevallen en platgelegd. Bij zeker drie gedupeerden eiste de man losgeld om een aanval te stoppen. 

Bitcoin

Hij wide een bedrag in bitcoins hebben, maar de politie wil vanwege het onderzoek niet zeggen hoeveel. Een Nederlandse bitcoinbeurs weigerde te betalen. Of de andere slachtoffers op de eis zijn ingegaan, is niet bekend.

De politie was de man in mei op het spoor gekomen. Een woordvoerder wilde niet zeggen hoe. Dinsdag werd de Hagenaar thuis opgepakt.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  JOnes Blackham, je redenering is fout. Als iemand die illegaal inbreekt in een systeem, mensen afperst is een misdadiger. In de cel ermee.

 • Jan Bros

  Jones Blackham, die gast maakt misbruik van lekken in een systeem en schaadt daar anderen mee en eist losgeld. Die gast is gewoon een crimineel, niets meer, niets minder.

 • piet fluwijn

  nogal smart he die producten, en hier maar aanraden als veilig...

 • Jones Blackham

  Deze "loophole" is al zeer lang gekend ( reeds jaren...).Jongen heeft gewoon gebruikt gemaakt van een "opening" die de firma's zelf hebben gecreëerd. Zelfde fout zit in frigo's, TV's, feitelijk alles dat met internet is verbonden... Firma's zijn in de fout NIET die jongen..

 • Jef Heffens

  Die 19-jarige zal zijn misdaad nog lang herinneren.