18-jarige Nederlander achter DDoS-aanvallen: "Grappig! Mensen in paniek, meteen alles naar de Russen wijzen"

 Een man aan het internetbankieren met ABN Amro. Het telebankieren van de Nederlandse bank kampte met een storing door een DDoS-aanval.
ANP XTRA Een man aan het internetbankieren met ABN Amro. Het telebankieren van de Nederlandse bank kampte met een storing door een DDoS-aanval.
De 18-jarige Jelle S., die met DDoS-aanvallen de Nederlandse Belastingdienst en Nederlandse banken zou hebben platgelegd, heeft voor zijn arrestatie per mail contact gehad met De Volkskrant. In de correspondentie zegt hij dat hij de aanvallen uitvoerde "om te laten zien dat een tiener gewoon alle banken kan platleggen met een relatief simpele aanval".

Op 31 januari kwam de Nederlandse krant per mail in contact met iemand, die beweerde achter de DDoS-aanvallen te zitten die eind januari op verschillende banken, de Belastingdienst en DigiD werden uitgevoerd. Op de vraag wat zijn motivatie is voor de aanvallen, antwoordde hij "omdat het grappig is". "Mensen in paniek, gelijk alles naar de Russen wijzen. Veel media-aandacht, genoeg redenen om het te doen", mailde hij ook nog.

De krant zegt de correspondentie niet eerder naar buiten te hebben gebracht omdat nog niet zeker was dat Jelle S. verantwoordelijk was voor de aanvallen. Maandagavond maakte de Nederlandse politie bekend dat S. in Oosterhout als verdachte is aangehouden. Hij blijft nog in elk geval twee weken vastzitten. Voor de aanvallen kan hij een celstraf van enkele jaren krijgen.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lissens

  Nick de Anno, niet overdrijven, elk besturingssysteem heeft zijn achillespees, een hacker, als je dit zo mag noemen, gaat enkel op zoek naar een middel om zoveel mogelijk slachtoffers te maken, Windows dus. Als morgen Linux de markt zou beheersen dan zouden er evenveel problemen zijn. Elk systeem is te breken.

 • marc oudenaarde

  Misschien heeft die Hollander Russische roots?Haha

 • Nick de Anno

  Om een DDos te doen heb je een botnet nodig. Die kan je makkelijk bouwen met Windows gebruikers, wat men dus ook al jaren doet. Toch aardig dat mensen blijven ontkennen dat dit niet zo is, want het is wel zo. Onder Linux krijg je het niet zomaar voor elkaar een botnet te bouwen om dan zo'n aanval uit te voeren. Het besmetten van Windows is kinderspel, waarna je met die computer kan doen wat je wilt. Is al jaren geweten en toch zijn er die nog ontkennen of het negeren.

 • Ben Strubbe

  @Nick de Anno. Misschien zou je je beter een keer kunnen inlezen in het onderwerp. Want ik heb een sterk vermoeden dat je niet weet waar het over gaat. Zalig de armen van geest.

 • Ron Kordet

  @Nick de Anno Dus als je met linux bankzaken wil doen heb je geen last van die ddos aanvallen... was het maar zo simpel.