'WannaCry-held' die gigantische cyberaanval stopte, komt vrij voor maken malware

Marcus Hutchins kreeg een heldenstatus nadat hij een 'noodrem' had ontdekt waarmee de beruchte ransomware kon worden gestopt. WannaCry had op dat punt meer dan 300.000 computers geïnfecteerd.
AP Marcus Hutchins kreeg een heldenstatus nadat hij een 'noodrem' had ontdekt waarmee de beruchte ransomware kon worden gestopt. WannaCry had op dat punt meer dan 300.000 computers geïnfecteerd.
Een jonge Britse computeronderzoeker die ontdekte hoe de verspreiding van de wereldwijde gijzelsoftware ‘WannaCry’ kon worden vertraagd, hoeft in de Verenigde Staten niet de gevangenis in. Marcus Hutchins komt voorwaardelijk vrij en mag terugkeren naar zijn thuisland, berichten Britse media.

Hutchins kreeg in 2017 een heldenstatus doordat hij een manier vond om WannaCry te neutraliseren. Die gijzelsoftware had honderdduizenden computers besmet in zo’n 150 landen. Dat leidde tot verstoringen in fabrieken, ziekenhuizen, winkels en scholen. 

Kronosvirus

De FBI arresteerde hem later dat jaar in Las Vegas, waar hij een conferentie had bijgewoond. Hutchins bekende later schuld aan de ontwikkeling van een schadelijk en illegaal computerprogramma, zogeheten malware, in 2014. Het Kronosvirus-programma kon worden gebruikt om bankgegevens te stelen. 

“Ik heb spijt van deze acties en neem volledige verantwoordelijkheid voor mijn fouten”, sprak Hutchins in een statement waarin hij schuld bekende. “Sindsdien ben ik volwassen geworden en heb ik dezelfde vaardigheden die ik vele jaren geleden misbruikte, leren gebruiken voor constructieve doelen. Ik zal mij blijven inzetten om mensen veilig te houden van cyberaanvallen.”

Leven gebeterd

In ruil voor zijn bekentenis trokken de aanklagers uiteindelijk andere aanklachten in. De autoriteiten erkenden ook dat de Brit zijn leven had gebeterd. 

De computeronderzoeker had 10 jaar cel kunnen krijgen. Hij reageerde op Twitter opgelucht op de uitspraak en bedankte de milde en begripvolle rechter. 

EPAReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.