“Uniek experiment”: Frankrijk stuurt team naar Facebook dat anderhalf jaar zal meekijken hoe haatzaaierij wordt aangepakt

De Franse president Emmanuel Macron op het ‘Internet Governance Forum’ in Parijs vandaag.
REUTERS De Franse president Emmanuel Macron op het ‘Internet Governance Forum’ in Parijs vandaag.
Frankrijk stuurt een team naar Facebook om te kijken hoe het techbedrijf digitale haatzaaierij aanpakt. Het gaat volgens de Franse president Emmanuel Macron om een uniek experiment, dat ongeveer een half jaar moet duren.

Macron kondigde het initiatief aan op het ‘Internet Governance Forum’ in Parijs. De Franse leider vertelde dat Facebook toestemming heeft gegeven voor de komst van de Franse ambtenaren. Die gaan vanaf januari kijken of de controle op onder meer seksistisch en racistisch materieel kan worden verbeterd.

“Het is een experiment, maar volgens mij wel een belangrijke eerste stap”, stelde de president. Het is onduidelijk of het Franse team ook toegang krijgt tot gevoelige informatie, zoals de algoritmes die worden gebruikt bij het tegengaan van haatzaaierij op de sociale netwerksite.

Een Franse overheidsbron zegt tegen persbureau Reuters dat het team mogelijk zal bestaan uit medewerkers van de telecomwaakhond en de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken.

AP12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Benny Deridder

  Haatzaaierij tegengaan of in stand houden de politiek correcte mediadictatuur ?

 • Norbert Corten

  1984 de gedachte politie van orwel wordt werkelijkheid in de 21ste eeuw.

 • patrick decoo

  lijkt meer en meer op het socialisme van eerste deel vorige eeuw

 • Fernando Di Giambattista

  Wat een onnozel ventje. Begrijp nog steeds niet dat zij hem nog niet afgezet hebben.Mijnheer kan zijn eigen land nog niet regeren en straks valt nog de hele EU.

 • Joseph Sleeckx

  Welkom in 1984. Wat Orwell bijna een eeuw geleden schreef, komt nu uit. Stelselmatig wordt de vrije meningsuiting beknot door een algemeen klimaat van politieke correctheid dat geen andere meningen duldt. Macron is een dictator in spe die zich nu voordoet als een moraalridder.