'TikTok overweegt nieuwe bedrijfsstructuur vanwege kritiek'

EPA
De onder jongeren populaire videoapp TikTok denkt aan een wijziging van de bedrijfsstructuur om zijn critici te paaien. Dat meldt persbureau Dow Jones op basis van ingewijden.

In meerdere landen klinken de verwijten steeds luider dat de app te nauwe banden heeft met de Chinese overheid via zijn Chinese moederbedrijf ByteDance. Zo zou TikTok persoonlijke gegevens van zijn gebruikers met de Chinese regering kunnen delen. De nieuwe Chinese veiligheidswet voor Hongkong waarmee Peking zijn grip op de stadstaat heeft verstevigd, gooide de afgelopen tijd alleen maar meer olie op het vuur.

Hoofdkantoor

Een van de mogelijkheden waar TikTok naar kijkt, is om meerdere onafhankelijke directeuren aan te stellen. Daarnaast worden de opties onderzocht voor een hoofdkantoor, dat buiten China gevestigd zou moeten zijn, aldus de bronnen. Momenteel heeft TikTok geen eigen hoofdkantoor. De topman werkt vanuit het Amerikaanse Los Angeles. Eerder werden Londen, Dublin en Singapore als mogelijke vestigingsplaatsen genoemd. Gesprekken over een eventuele verkoop van TikTok worden naar verluidt niet gevoerd.

Onder de loep

TikTok won de afgelopen tijd aan populariteit omdat veel mensen thuis opgesloten zaten met hun telefoons vanwege de coronapandemie. In het eerste kwartaal downloadden 315 miljoen gebruikers de app, een recordaantal in een kwartaal. Daarmee zijn 2,2 miljard mensen al gebruiker van TikTok.

In de Verenigde Staten is het sommige ambtenaren verboden om de app te downloaden, uit vrees dat gevoelige gegevens of informatie kunnen uitlekken. Vorige maand werd bekend dat Europese privacytoezichthouders de app onder de loep nemen. Er waren onder andere zorgen over de bescherming van de privacy van kinderen en jongeren.

EPA1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jos Nijs

    Terecht. TikTok heeft access op uw foto's en filmpjes (de ideal undercover). Wie zegt dat er geen image recognition software in die app zit ?