"Personeel Huawei werkte samen met Chinees leger"

AP
Meerdere medewerkers van het Chinese telecom- en netwerkbedrijf Huawei hebben voor een aantal projecten samengewerkt met het Chinese leger. Dat meldt persbureau Bloomberg dat een aantal onderzoeken inzag dat door wetenschappers en de industrie gebruikt wordt.

Volgens Bloomberg tonen de onderzoeken dat de banden tussen Huawei en de Chinese overheid nauwer zijn dat het bedrijf doet voorkomen.

In de afgelopen tien jaar hebben medewerkers van Huawei samengewerkt met personeel van verschillende takken binnen het Volksbevrijdingsleger. Het gaat om zeker tien projecten, uiteenlopend van kunstmatige intelligentie tot radiocommunicatie. 

Een woordvoerder van Huawei laat in een verklaring weten dat het bedrijf niet op de hoogte is van medewerkers die op persoonlijke titel wetenschappelijke artikelen publiceren. Huawei heeft verder geen samenwerking op het gebied van onderzoek met instellingen van het Volksbevrijdingsleger, stelt hij.

Huawei-topman Song Liuping sluit zich aan bij die reactie. “Huawei past geen producten aan en voorziet geen onderzoek voor het leger”, zei hij tegen de pers in het Chinese Shenzhen.

LEES OOK:  Bloomberg: “China spioneerde met microchips ter grootte van rijstkorrel in hardware van Amazon en Apple”
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Zulma

  En dan ? Huawei maakt communicatie apparatuur Apple werkt ook samen met US army , elk bedrijf werkt samen met zijn legers Dat noemt men nationale trots

 • Max Jacobs

  Ik vraag mij af welke kant de meesten hier kiezen. Persoonlijk ben ik pro huawei.

 • Karel Tichmann

  Jef Heffens; "Diegenen aan de macht in China zijn geen communisten"? De Chinese grondwet verklaart dat het land wordt geregeerd "onder de leiding" van de Communistische Partij van China (CPC). Aangezien China een de facto eenpartijstaat is de Communistische Partij, heeft de secretaris-generaal (partijleider) de uiteindelijke macht en autoriteit over de staat en de regering die als de belangrijkste leider fungeert. Dit is informatie uit China...

 • Donald Duck

  "ze doen het allemaal" lees ik hier ... Er is wel een tamelijk groot verschil tussen de Westerse waarde/normen en de waarde/normen van die communisten e. Als de Chinezen de kans krijgen proberen die hier alles over te pakke ziet maar naar al die Chineze investeerders.

 • Karel Valgaern

  apple, google, cisco,.... amerikaanse bedrijven die ook met nsa en/of het amerikaanse leger samenwerken. Spionage dan ook?