“Ongeziene” golf van cyberaanvallen aan de gang in Europa

.
EPA .
Een golf cyberaanvallen is momenteel aan de gang. Dat meldt ICANN, de internationale instelling die internetadressen toewijst. Volgens de organisatie wijzigen de daders internetadressen om informatie te stelen. “Het gaat om aanvallen van ongeziene omvang”, klinkt het.

Volgens experts die het Franse nieuwsagentschap AFP raadpleegde, zouden hackers niet alleen overheden, inlichtingendiensten en politie in het vizier hebben genomen, maar ook luchtvaartmaatschappijen en oliebedrijven. En dat zowel in het Midden-Oosten als in Europa. Een van de experts meent dat de aanvallen uit Iran afkomstig zijn.

"Ze richten zich op de internetinfrastructuur zelf", zei David Conrad, een verantwoordelijke van ICANN. Hij sprak van een "ongeziene" campagne op "zeer grote schaal", die op korte tijd zeer sterk is toegenomen.
 Er zijn al doelgerichte aanvallen geweest, maar niet op deze manier", zei hij na een spoedvergadering van de organisatie gisteren. 

Gegevens

Het komt erop neer dat de aanvallen de geautoriseerde "adressen van servers vervangen door adressen van machines die door de daders gecontroleerd worden", zegt ICANN. Op die manier zouden de daders in gegevens kunnen grasduinen als paswoorden en e-mailadressen. Ze zouden zelfs volledig de trafiek naar hun servers kunnen oppikken.

Volgens het Amerikaanse Department of Homeland Security (DHS) dateren de eerste dergelijke cyberaanvallen van voor 2017.
25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Albert De Vries

  "Een van de experts meent dat de aanvallen uit Iran afkomstig zijn." Iran heeft ervaren hackers net zoals zovele landen waaronder de VS. Waarom zou Iran zo opzichtig de aandacht op zich trekken met zo'n lompe "hack"-methode ? Dit stinkt naar de Amerikaanse NSA om Iran zwart te maken

 • chris velde

  En ondanks alle hackers geweld en gelukte pogingen wil iedereen steeds meer van zijn gegevens op het internet plaatsen: (E-health, Tax-on-web, internet-of-things...)

 • Christine Laevers

  Als het digitale ineenstort, moet niemand mij nalatigheidsintresten aansmeren omdat ik mijn factuur per post heb verstuurd en die ook niet werkt zoals het moet.. Terug naar vroeger dan. Of niet betalen want alle administratie verplicht al halvelings om alles digitaal te doen. Daarom doe ik geen domiciliëringen. In Frankrijk hebben ze nog cheques. Goed dat ze dat niet afgeschaft hebben.

 • Cristal Methany

  DNSSEC is een tool ontwikkeld om dit tegen te gaan. Deze tool is 10+ jaar oud, telenet en belgacom impimenteren deze nogaltijd niet.

 • Bill Van Mechelen

  Misschien systemen zoals "cookies" en dergelijke al verbieden.Daar begint het allemaal mee.