“Medewerkers van Microsoft luisteren sinds 2014 naar Xbox-audio van kinderen"

REUTERS
Medewerkers van bedrijven die samenwerken met Microsoft luisteren al jarenlang naar audio die de Xbox opnam via het Kinect-accessoire. Dat claimt techsite Motherboard op basis van interviews met zulke medewerkers.

Een meerderheid van de audio was van kinderen, blijkt uit het artikel van Motherboard. Zij vroegen bijvoorbeeld om bepaalde Minecraft-skins of om alle games gratis te kunnen downloaden. Aanvankelijk zaten er ook veel audiofragmenten tussen van mensen die geen stemcommando wilde geven en bijvoorbeeld midden in een game zaten.

Microsoft stelde eerder deze maand dat mensen luisteren naar audio van spraakdiensten om de software te verbeteren. Maar daaruit werd niet duidelijk dat het ook al gebeurde bij Kinect. Het luisteren van audiofragmenten gebeurt blijkbaar sinds 2014. Ook is er een site om opgenomen audio te verwijderen. 

Ophef

Het luisteren van fragmenten om een spraakassistent te verbeteren gebeurt bij alle grote bedrijven: Siri van Apple, Alexa van Amazon en Assistant van Google. Alle bedrijven zijn vanwege de recente ophef daarover nu gestopt met het mensen laten luisteren naar opnames. In elk geval tijdelijk. 

Bij het luisteren naar opnames beoordelen medewerkers of de spraakassistent de persoon juist heeft gehoord en juist heeft geantwoord. Met die informatie willen de bedrijven de spraakassistent verbeteren. Geen van de bedrijven maakte dat duidelijk in de voorwaarden.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Catherine MISTIAEN

  Heb jarenlang met dictafoon gewerkt in de jaren 1990. Advocaten dicteerden E F S teksten op mini-cassetjes. Deze job, 'legal typist', was mijn droomjob. Niet zomaar iedereen was toen in staat om live gesproken tekst te interpreteren tijdens het luisteren. In die tijd bestond er nog geen spellcheck: uitstekende spelling, abstract in het hoofd, was vereist! Veel moeilijker dan je denkt. Staat nog altijd niet op punt in de spraaktechnologie ... Dus, ik begrijp waarom deze spraak-tests nodig zijn.

 • wilfie hermans

  als zij bespioneren dan mag dat maar oh wee als een ander land de usa bespioneerd hypocriet land

 • romy verhove

  Klaag deze bedrijven aan ,punt !

 • Jeanke Tibo

  Heb de Xbox One sinds dag 1 en heb nooit de kinect aangesloten precies om deze reden. Raar dat iedereen hier nu 5 jaar later pas achterkomt. idem voor facebook, ik gebruik geen echte informatie, link niets met elkaar en gebruik verschillende emailadressen. Mijn naam hierboven is ook niet correct.