“Medewerkers moesten naar 1.000 Siri-opnames per dag luisteren”

REUTERS
Door Apple ingehuurde medewerkers die zich bezighielden met de verbetering van Siri moesten per dienst naar ongeveer 1.000 opnames luisteren. 

Dat meldt Irish Examiner op basis van een gesprek met een voormalig werknemer van GlobeTech, dat zijn hoofdkantoor heeft in het Ierse Cork en door Apple is ingehuurd voor het beluisteren en verbeteren van Siri. Volgens de bron was de verwachting dat werknemers die betrokken waren bij het project naar ongeveer 1.000 opnames per dag moesten luisteren. Elk fragment moest daarbij beoordeeld worden. NU.nl ontdekte onlangs dat de medewerkers intussen zijn ontslagen.

Alhoewel Apple inmiddels met het beluisteren van Siri-gesprekken is gestopt, gaf het bedrijf eerder deze maand aan dat slechts naar een klein deel van de interacties met de spraakassistent werd geluisterd. Mocht het verhaal van de bron van de Irish Examiner kloppen, dan werden er dagelijks desondanks een groot aantal opnames beluisterd. Waarschijnlijk waren er namelijk honderden werknemers betrokken bij het project, waardoor er dagelijks honderdduizenden gesprekken zouden zijn beluisterd.

Inmiddels hebben veel grote techbedrijven, waaronder Google, Amazon, Facebook en Microsoft, toegegeven dat zij met hun spraakdiensten soms gesprekken beluisteren om de kwaliteit van de dienst te kunnen verbeteren. Bij Apple kwam eind vorige maand naar buiten dat er werknemers zijn ingehuurd om Siri-gesprekken te beluisteren. Daarbij gaven werknemers aan soms vertrouwelijke gesprekken te horen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Philippaerts

  De heilige Appel zal toch niet beschuldigd worden van het niet respecteren van de privacie. Privacy schenden dat is als je een foto maakt van iemand op straat, maar je gaat toch apple en zijn broeders die de heiligenstatus al lang gepasseerd zijn hiervan niet beschuldigen. Ze moeten om die speciale status al geen belastingen betalen.

 • Peter Janssen

  En dan weten dat Apple altijd maar privacy promoot, grap van het jaar gewoon

 • Jos Vercammen

  Eigenlijk zou er maar één instantie mogen zijn, die mag nagaan wat iemand op zijn computer precies doet, dat is het gerecht en dan alleen nog in het kader naar opsporing en onderzoek van strafbare feiten. De wet moet bepalen wat door politie en gerecht mag en niet mag. Voor de rest heeft niemand zaken met wat iemand op zijn computer uitsteekt.

 • Luc Deville

  Apple, Google, Microsoft en anderen zijn allemaal in hetzelfde bedje ziek als Huawei en Chinese bedrijven.

 • johanneke li

  We weten toch allemaal al dat privacy niets waard is in een technologische omgeving waarbij we prive gegevens toevertrouwen aan bedrijven om dit op hun servers/de cloud op te slagen en zij als beheerder ervan perfect in staat zijn het na te kijken, ongeacht wat ze dan wel of niet beweren over de beveiliging ervan...