Man tapt stroom af: niet voor cannabisplantage, maar voor bitcoins

Een Bitcoin-'mijn' in de Chinese provincie Sichuan. Een serie computers lost de klok rond complexe formules uit om virtueel geld te delven.
EPA Een Bitcoin-'mijn' in de Chinese provincie Sichuan. Een serie computers lost de klok rond complexe formules uit om virtueel geld te delven.
Dat mensen stroom aftappen voor hennepkwekerijen is niet nieuw. Maar een man in de Nederlandse plaats Rijen (provincie Noord-Brabant) heeft elektriciteit afgetapt voor een nieuw doel: het delven ('minen') van virtueel geld. 

Computers moesten oplossingen voor  complexe formules achter virtueel geld uitrekenen, zodat de man daarvoor een beloning zou krijgen. Zijn netwerk stond in een ruimte aan de Kempenbaan in de Brabantse plaats. Hij is opgepakt en de politie onderzoekt of hij nog meer op zijn kerfstok heeft.

Virtuele munten, zoals de bitcoin, werken met een soort collectief logboek. Daarin worden alle transacties bijgehouden. Het register van de bitcoin wordt bijvoorbeeld om de tien minuten aangevuld met een nieuwe 'bladzijde' met de laatste veranderingen. Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een complexe wiskundige formule worden opgelost. Dat heet minen of delven. Wie als eerste de oplossing vindt, krijgt een beloning. 

Bij de bitcoin is die beloning 12,5 bitcoin per keer, wat bij de huidige koers neerkomt op ongeveer 90.000 euro. Per dag wordt voor 12,7 miljoen euro aan bitcoins zo uitgekeerd. Bij andere virtuele munten, zoals de monero, is de beloning iets anders, maar is het principe hetzelfde.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  voor de virtuele euro moet je geen stroom aftappen super Mario zorgt daarvoor ..straks mag je met briefjes van 10.000 € betalen zoals in het 3 de rijk .....

 • Marnix Malone

  De reële waarde van bitcoin wordt bepaald door de populariteit. Dat kan wel eens tegenwerken... Maar zoals bij elke virtuele economie is dat het risico van de "bubble".

 • Kelly Verlinden

  Bitcoin allemaal fijn en ik heb er mooi aan verdiend maar de energievervuiling is wel immens. Het verbruik is gewoonweg absurd.

 • marcus bastiaensens

  En vermits er maar 21 miljoen bitcoins mogen uitgegeven worden en er reeds 16 miljoen in omloop zijn stijgt de prijs. Hoe meer toepassingen voor blockchain hoe meer berekeningen...

 • ronny cuypers

  En wie betaalt die beloning? Of doet dit de waarde verwateren?