‘Hooggerechtshof van Facebook’ moet toezien op content: ex-premier, winnares Nobelprijs en prominente juristen aan de knoppen

REUTERS
Facebook heeft de eerste 20 leden bekendgemaakt van een onafhankelijke commissie die moet toezien op de content op Facebook en Instagram. Het gaat onder meer om een voormalige premier en een winnares van de Nobelprijs voor de Vrede.

De commissie moet knopen gaan doorhakken over welke content op de platformen wordt toegestaan.

Facebook kreeg in het verleden vaak kritiek vanwege het moderatiebeleid, bijvoorbeeld toen het een beroemde foto verwijderde van een naakt meisje dat vlucht voor een aanval met napalm in Vietnam.

Gevoelige kwesties

Het nieuwe orgaan, dat de bijnaam ‘hooggerechtshof van Facebook’ heeft gekregen, krijgt uiteindelijk ongeveer 40 leden. Zij krijgen het laatste woord over gevoelige kwesties.

Ook kunnen ze op basis van uitspraken aanbevelingen aan Facebook doen om het beleid aan te passen. Het bedrijf zal daar publiekelijk op gaan reageren.

Facebook heeft al prominenten van over de hele wereld kunnen strikken voor het initiatief, onder wie Nobelprijswinnares Tawakkol Karman, de Deense oud-premier Helle Thorning-Schmidt en prominente juristen. De leden spreken samen zeker 29 talen, aldus het bedrijf.

Tawakkol Karman, een mensenrechtenstrijdster uit Jemen die in 2011 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.
REUTERS Tawakkol Karman, een mensenrechtenstrijdster uit Jemen die in 2011 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.
De Deense oud-premier Helle Thorning-Schmidt.
EPA De Deense oud-premier Helle Thorning-Schmidt.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Peter Janssens

    Met die benaming ‘Hooggerechtshof van Facebook’ wordt de bedoeling ineens duidelijk. Ik ben blij dat ik geen Faceboek heb, maar in ween een beetje in mijzelf voor de mensheid.