"Google stopt met populaire manier van belastingontwijking via Nederland en Ierland”

REUTERS
Google-moeder Alphabet stopt met een populaire methode van belastingontwijking via Nederland en Ierland. Dat heeft het technologieconcern in zijn Nederlandse en Ierse belastingaangiftes over 2018 geschreven, die het persbureau Reuters kon inkijken. In 2017 verplaatste Google op deze manier nog 23 miljard dollar aan inkomsten via Nederland naar Bermuda.

Het was al bekend dat er een einde zou komen aan deze belastingroute die ook wel ‘Double Irish with a Dutch Sandwich’ wordt genoemd. Een precieze datum gaf Alphabet niet voor het stoppen van de praktijk. "Het bestuur verwacht dat dit per 31 december 2019 is, of in de loop van 2020 gebeurt." 

Ierland voerde een paar jaar geleden een wetswijziging door om deze vorm van belastingontwijking na 2020 uit te bannen. Bij de methode draagt een Amerikaans bedrijf bepaalde intellectuele eigendomsrechten over aan een ander bedrijf in Ierland dat de geldstromen via een belastingparadijs als Bermuda naar Nederland en weer terug naar Ierland stuurt. Door die ingewikkelde financiële constructie hoeft minder belasting in de VS te worden betaald.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Thomas Anderson

    Spijtig politiek doet er niks aan 20 jaar lang door sluizen panama's de luxe leaks niks doen ze en als ze te kort hebben of de banken vallen uit hebzucht.Wie betaalt dan de rekening?De werkslaaf die nog een jaartje er bij mag doen of nog wat meer mag inleveren!

  • Eugene Gysels

    Als de hebzucht niet verdwijnt krijgen we een nooit geziene systeemcrisis, erger dan in 1929. Hopelijk beginnen de Google's, Microsoft, Apple's, Ali Baba's, Amazon's en co's dit in te zien. Zelfs als jullie eerlijk belastingen betalen houden jullie nog méér dan genoeg winst over voor de nodige innovatie hoor.

  • DIRK RASSCHAERT

    Gaan ze ook alles dat ze de voorgaande jaren doorgesluisd hebben ook retroactief belastingen op betalen? Dat zou pas eerlijk zijn.