“Google for Jobs-zoekmachine is oneerlijke concurrentie”: Europese Commissie start vooronderzoek

Getty Images
De Europese Commissie heeft een vooronderzoek gestart naar de vacaturezoekmachine van Google. De Commissie wil nagaan of de Amerikaanse techgigant met Google for Jobs zijn dominante marktpositie misbruikt. Het initiatief van de Commissie komt er na een klacht van 23 bedrijven die vacaturesites beheren.

Een woordvoerster van de Commissie bevestigde vandaag het vooronderzoek, nadat commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager zich gisteren al in die zin had uitgelaten.

Google for Jobs werd twee jaar geleden gelanceerd en werd sindsdien al in enkele Europese landen uitgerold. Vacaturewebsites zoals Monster en StepStone klagen echter dat zij moeten betalen om bovenaan in de resultatenlijst van de zoekmachine te komen, terwijl Google die kosten zelf niet moet maken. En dat is oneerlijke concurrentie, luidt het.

Veroordelingen

De Commissie wil niet vooruitlopen op de resultaten van het vooronderzoek. Komt het tot een onderzoek ten gronde, dan kan Google voor de vierde keer beboet worden door de Europese Commissie. Eerder werd het bedrijf al drie keer veroordeeld voor oneerlijk concurrentiegedrag, wat resulteerde in boetes die samen opliepen tot meer dan 8 miljard euro.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.