“Google en Apple moeten app die Saudische vrouwen volgt uit aanbod halen”

Een Saudische vrouw kijkt op haar telefoon.
AFP Een Saudische vrouw kijkt op haar telefoon.
Met ‘Absher’, een app ontwikkeld door de regering van Saudi-Arabië, kunnen Saudische mannen hun vrouwen, zusjes en dochters volgen. De app is gratis verkrijgbaar in de appstores van Google en Apple. Amnesty International en Human Rights Watch willen dat de apps verdwijnen uit het aanbod.  

Volgens de Saudische wet staan vrouwen altijd onder voogdij van een man, die over hun vrouwen, zusjes en dochters beslissen. Met de app Absher - 'de predikant’ in het Arabisch -  kunnen eventuele ontsnappingspogingen van vrouwen makkelijk verijdeld worden. Zo kan ingegeven worden in welke zone de vrouw zich mag begeven. Als de vrouw zich toch buiten de toegelaten zone bevindt, dan krijgt de mannelijke voogd een sms’je. 

Amnesty International en Human Rights Watch vinden dat Apple en Google de app uit het aanbod moeten halen, zo staat te lezen op de Amerikaanse nieuwssite ‘Insider’. De app, die werd ontwikkeld door de Saudische regering, bekrachtigt immers de onderdrukking van de vrouwen, klinkt het bij activisten. “Applicaties zoals deze kunnen schendingen van de mensenrechten vergemakkelijken, waaronder de discriminatie van vrouwen”, liet Human Rights Watch aan de Amerikaanse nieuwssite Insider weten. 

Beide technologiegiganten hebben nog niet gereageerd op de kritiek van de mensenrechtenorganisaties. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.