“Europa wil strikte regels opleggen rond gezichtsherkenning”

REUTERS
De Europese Commissie wil strikte regels opstellen voor de toepassing van gezichtsherkenningtechnologie. Daarmee moet het alsmaar toenemende gebruik van deze techniek door bedrijven en overheden worden beperkt. Dat schrijft de Financial Times (FT) op basis van gesprekken met EU-ambtenaren.

De regels moeten EU-burgers duidelijk omschreven rechten geven over het gebruik van gegevens die door gezichtsherkenning zijn verkregen. Daarnaast krijgen burgers het recht om te weten wanneer en waarvoor die gegevens worden gebruikt.

Het initiatief van Brussel komt na onthullingen en ophef over het wijdverspreid en ongereguleerd gebruik van gezichtsherkenning in bijvoorbeeld Britse winkelcentra, die vorige week aanleiding gaven tot een onderzoek van de Britse gegevensbeschermingswaakhond.

Een nieuwe EU-wet die gericht is op het "ongeremde" gebruik van de technologie zou naar verwachting van invloed zijn op de manier waarop zowel particuliere bedrijven als politie- en veiligheidsautoriteiten gezichtsherkenning mogen gebruiken bij het toezicht in openbare ruimtes, schrijft de FT.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Eigenlijk heeft een bedrijf zelfs niet eens het recht om mijn gezicht op te slaan. Niemand trouwens. Er is nog zo iets als een portretrecht.

 • Toni van belle

  Goed gezegt Wim.....camera's overal maar je mag de beelden niet gebruiken. Heb camera ID de auto bij vorig accident mocht ik de beelden niet gebruiken... Nochtans duidelijk in mijn recht. Het systeem is mank... Nochtans simpel gebruik boerenverstand ipv wetboek.

 • wim CLAES

  privacy bestaat niet.veiligheid wel. maar die is er niet.

 • Eduardo Van hoyweghen

  Europa zal dan nog wel een orgaan bij creëren om de naleving hiervan te controleren, kwestie van zeker de misdaadcijfers niet de hoogte in te jagen.

 • Eduardo Van hoyweghen

  Weer een wet gemaakt op maat van criminelen.