'Bitcoinminers' verbruiken in IJsland meer stroom dan alle gezinnen samen

Thinkstock
Het in stand houden van de digitale munt bitcoin kost enorm veel energie, en dat levert een opmerkelijke situatie op in IJsland. De 'bitcoinminers' op het Scandinavische eiland zouden dit jaar meer stroom gebruiken dan alle huishoudens samen. Dat voorspelt energiebedrijf HS Orkas bij de Britse omroep BBC.

Woordvoerder Johann Snorri Sigurbergsson van HS Orkas legt uit dat er de voorbije jaren steeds meer rekencentra zijn bijgekomen op het eiland. Vaak gaat het om bedrijven die zo een groen cachet willen toevoegen. Bijna alle energie in IJsland is immers afkomstig uit de quasi onuitputbare hernieuwbare bronnen, zoals aardwarmte en waterkracht.

Maar die datacentra worden ook gebruikt door 'miners'. Zij hebben immers massa's rekenkracht nodig om de complexe berekeningen te kunnen draaien voor de uitgifte van nieuwe bitcoins. De woordvoerder ziet naar eigen zeggen een "bijna exponentiële groei" van het energiebruik van die centra. Hij verwacht een jaarlijks stroomverbruik van de miners van 840 gigawattuur  om de computers te laten draaien en voor koelsystemen. De IJslandse huishoudens verbruiken jaarlijks samen zowat 700 GWh.

Bovendien is er nu al een groot aantal geïnteresseerde partijen voor nieuwe datacentra. Als al die projecten er komen, zal de IJslandse energieproductie niet meer volstaan, klinkt het.

Een voorbeeld van 'delfcomputers' om bitcoin uit te geven.
REUTERS Een voorbeeld van 'delfcomputers' om bitcoin uit te geven.8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ed Leviud

  Blijkbaar levert het nog steeds geld op dus er is geen enkel probleem. De stroom wordt netjes betaald.

 • Mark Daenen

  Ik ben er tegen. GPU’s zijn fors duurder geworden hierdoor.

 • peter colson

  @remus: wat dacht je van de bevoorrading voor het dagelijks leven en werk? Als er zoveel energie wordt verbruikt dat blackouts er het gevolg van worden, dan gaat minder lachen bij temperaturen van minder dan -10 graden. En dat omdat een minderheid zich verrijkt met bitcoins en het dan versluizen naar de Caraïben waar bitcoingraaiers al een eiland hebben opgericht waar ze geen taksen meer moeten betalen.

 • frank Deville

  Ik ga het niet goedkeuren, maar hoeveel energie (en andere grondstoffen) worden er verbrast door de gewone zakenwereld? Of draait heel de beurswereld op lucht?

 • Lou Bakker

  @Remus. De infra structuur moet ook kunnen volgen. Zoniet, dan moet er betaald worden voor een betere infra structuur.