1. Ierse gezondheidsdienst slachtoffer van cyberaanval: hackers blokkeren systemen en eisen losgeld

  Ierse gezond­heids­dienst slachtof­fer van cyberaan­val: hackers blokkeren systemen en eisen losgeld

  De Ierse gezondheidsdienst HSE is vandaag slachtoffer geworden van een cyberaanval. Zowel alle nationale als lokale systemen werden getroffen. De “serieuze en gesofisticeerde” aanval heeft “een ernstige impact op de gezondheidsdiensten en sociale diensten”, aldus de Ierse minister van Volksgezondheid Stephen Donnelly. Het informatietechnologiesysteem wordt als het ware gegijzeld om losgeld te kunnen eisen. Ziekenhuizen over het hele land hebben te kampen met storingen.
 1. Bekijk hier (verbluffende) beelden uit de eerste grote ‘Assassin’s Creed: Valhalla’-uitbreiding

  Bekijk hier (verbluf­fen­de) beelden uit de eerste grote ‘Assassin’s Creed: Valhalla’-uitbrei­ding

  In Wrath of the Druids, de eerste grote expansie voor videogametopper Assassin’s Creed: Valhalla, doet de speler zijn vikingkrijger Eivor Ierland aan. Waar zij/hij (je kunt het geslacht van je protagonist kiezen) op jacht moet naar een mysterieuze druïdische sekte, de Children of Danu. Maar waar er haar/hem natuurlijk ook historische gebeurtenissen staan te wachten, waaronder de kroning van ‘opperkoning’ Flann Sinna.
 1. Al meer dan 9.000 mobiele toestellen besmet door gevaarlijk virus via phishingberichten in naam van bpost
  Play
  59

  Al meer dan 9.000 mobiele toestellen besmet door gevaarlijk virus via phishingbe­rich­ten in naam van bpost

  Een nieuwe golf frauduleuze sms’en in naam van bpost doet sinds eind vorige week de ronde. Oplichters doen zich voor als bpost om mensen geld en/of gegevens af te troggelen. Meer dan 9.000 mensen lieten zich vangen door de phishingpoging, klikten door en downloadden de voorgestelde applicatie. Hun toestel is besmet met een gevaarlijk virus dat veel schade aanricht en dat zich bovendien snel verspreidt naar de telefooncontacten van het slachtoffer.
 2. Gebannen van TikTok zoals dochter van Staf Coppens, wat nu? “Computersysteem beslist”
  22

  Gebannen van TikTok zoals dochter van Staf Coppens, wat nu? “Computer­sys­teem beslist”

  TikTok heeft het account van Nora Coppens, de 11-jarige dochter van Staf Coppens (40) en Monique van der Velden (47), geblokkeerd. Geloof vooral niet dat een medewerker van de video-app persoonlijk de delete-knop heeft ingedrukt. “Het algoritmesysteem bij TikTok staat zeer streng ingesteld”, legt sociale media-expert en vlogger Hannes Coudenys uit. Zijn er stappen die het meisje kan ondernemen om haar virtuele plekje op het platform terug te krijgen? En wat te doen wanneer Facebook of Instagram de sociale netwerkbanden doorknippen?
 1. Amazon wint zaak voor EU-Gerecht tegen belastingbeslissing van Commissie: 250 miljoen euro ‘achterstallige belasting’ geschrapt

  Amazon wint zaak voor EU-Ge­recht tegen belasting­be­slis­sing van Commissie: 250 miljoen euro ‘achter­stal­li­ge belasting’ geschrapt

  ’s Werelds grootste onlinehandelaar Amazon heeft niet van ongeoorloofde belastingvoordelen in Luxemburg geprofiteerd. Dat heeft het Gerecht van de Europese Unie geoordeeld. De Europese Commissie heeft in 2017 de Luxemburgse regering ten onrechte opgedragen 250 miljoen euro ‘achterstallige belasting’ plus rente te vorderen van Amazon, aldus de rechters.
 1. Hij, zij, die of ...? Instagram laat voornaamwoorden aan profiel toevoegen

  Hij, zij, die of ...? Instagram laat voornaam­woor­den aan profiel toevoegen

  Instagram heeft een nieuwe functie waarmee je zelf je geprefereerde voornaamwoorden kan toevoegen aan je profiel, zoals hij/hem, zij/haar of die/hun, voor mensen die zich niet identificeren binnen de tradionele genders. De functie is nu al beschikbaar in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië, maar andere landen zullen snel volgen, maakt het sociale medium bekend. De LGBTQ+-community reageert alvast enthousiast.
 2. Waarom Xbox ook kleine, intieme games als ’12 Minutes’ uitbrengt
  games

  Waarom Xbox ook kleine, intieme games als ’12 Minutes’ uitbrengt

  Met financiële hulp van Microsoft Xbox kunnen videogames als 12 Minutes, die heel bescheiden beginnen als zogeheten indie-titels, ineens vrij uitgebreid worden. Bij zo’n exclusiviteitsdeal tussen een wroetende onafhankelijke studio en een miljardenmerk varen beide partijen wel: de ene krijgt extra middelen om er een iets ambitieuzere game van te maken, de andere haalt er een artistiek prestigeprojectje mee in huis.
 1. Ook Test Aankoop waarschuwt voor phishingberichten in naam van bpost én van FOD Financiën
  11

  Ook Test Aankoop waarschuwt voor phishingbe­rich­ten in naam van bpost én van FOD Financiën

  Een nieuwe golf frauduleuze sms'en en e-mails doet de ronde. Oplichters doen zich voor als bpost of de federale overheidsdienst Financiën om mensen geld en/of gegevens afhandig te maken. Daarvoor waarschuwt consumentenorganisatie Test Aankoop maandag. Gisteren trok ook bpost zelf aan de alarmbel. Meer dan 5.700 mensen maakten afgelopen weekend melding van een phishingpoging in naam van bpost bij onlineveiligheidsplatform Safeonweb.