Rond 9.30 uur was het al gezellig druk op het terras van café Les Halles in Ieper.
Volledig scherm
Rond 9.30 uur was het al gezellig druk op het terras van café Les Halles in Ieper. © Henk Deleu

Twee vrienden al om 6.30 uur paraat bij Les Halles: “We wilden per se de eerste Ieperlingen op een terras zijn”

IeperHoewel café Les Halles in Ieper pas officieel om 8 uur de deuren opende, namen 2 klanten al anderhalf uur daarvoor een tafeltje in. Wim Vandamme en Bart Devos waren daarmee de eerste Ieperlingen op een terras. “Het is onze manier om cafébaas Chris te steunen.”

 1. “Red onze weide van projectontwikkelaars.” Boer Jos (60) start crowdfunding en wil park aanleggen
  PREMIUM
  Reningelst

  “Red onze weide van projectont­wik­ke­laars.” Boer Jos (60) start crowdfun­ding en wil park aanleggen

  620.000 euro. Dat bedrag wil boer Jos Six (60) van de Groenselpoorte in Reningelst inzamelen om een stukje weide dat grenst aan zijn boerderij te redden. Het gaat om een stuk bouwgrond van 1 hectare, dat dreigt verkaveld te worden. Zelf wil hij er een parkje van maken, met appelboomgaard en picknickplek. “Dit kan een idyllisch plekje worden waar iedereen van kan genieten”, zegt Jos. Voorlopig staat de teller op 1.897 euro.
 2. Zoneclips te bewonderen door telescoop AstroLAB IRIS: “Wie een volledige verduistering wil zien, moet naar Groenland”
  PREMIUM
  Zillebeke

  Zoneclips te bewonderen door telescoop AstroLAB IRIS: “Wie een volledige verduiste­ring wil zien, moet naar Groenland”

  “Ik had niet verwacht dat je het zo mooi zou kunnen waarnemen.” Wandelaars die donderdag op het provinciedomein De Palingbeek in Zillebeke aan het stappen waren, kregen de kans om door een telescoop een blik te werpen op de gedeeltelijke zonsverduistering. De grotere ruimtefanaat kon het natuurfenomeen meevolgen via een zoomsessie, waarbij beelden werden gefilmd door stevig uit de kluiten gewassen sterrenkijker.