Opnieuw archeologische topvondst bij werken in Ieper: resten oude vleeshuis uit 13de eeuw blootgelegd
IeperNadat in het centrum van Ieper de voorbije maanden bij de grote rioleringswerken al de proosdij, het bisschoppelijk paleis en de middeleeuwse kade werden blootgelegd, deden archeologen weer een topvondst. Dit keer ontdekten ze resten van een oud vleeshuis uit de 13de eeuw. “Opnieuw komt een stuk van de Ieperse middeleeuwse geschiedenis letterlijk en figuurlijk aan de oppervlakte.”
Voor de aannemer start met de rioleringswerken in de Coomansstraat onderzoeken de archeologen van BAAC Vlaanderen de ondergrond, een verplichte procedure bij grote werken. “We botsten op een muur in ijzerzandsteen, met afwerkingen in rode bakstenen van groot formaat en Franse natuursteen”, licht archeoloog Jan Decorte, erfgoedcoördinator en archeoloog bij CO7, toe. “Aanvankelijk dachten we aan een oude kademuur van de Ieperlee, maar het bleek een restant van een gebouw te zijn. Er werden sporen van kelders aangetroffen bij de muur. Uit het bouwmateriaal maakten we op dat de resten dateren uit de 13de eeuw. Dat het een belangrijk gebouw moet geweest zijn hadden we meteen door, maar we wisten niet meteen waarvoor het had gediend.”
Archivaris Octaaf Mus
De oude stadsrekening van Ieper uit 1277 bracht meer duidelijkheid. “In die stadsrekening is er sprake van ‘le vies et le novel Vleshus’”, verduidelijkt de archeoloog. “In de 13de eeuw moeten er op een bepaald ogenblik twee vleeshuizen geweest zijn in de binnenstad. De ligging van het nieuwe vleeshuis is bekend. Dat staat nog altijd op de plaats waar het ooit werd gebouwd, op de hoek van de Boterstraat en Boomgaardstraat. Dankzij het onderzoek van Octaaf Mus, de vroegere archivaris van de stad, weten we dat het oude vleeshuis aan de overkant van de Boterstraat moet gelegen hebben, waar nu de Coomansstraat ligt. Hij deed zijn ontdekking uit de doeken in het boekje ‘De Ieperse Markt, een historisch fenomeen’ uit 1985. Het gebouw wordt voor het eerst vermeld in 1216 als ‘macellum’ en verdwijnt uit de historische bronnen in 1283 als ‘le vies maisiel’. Niet toevallig, want het moest plaats maken voor de nieuwe westelijke vleugel van de Lakenhallen.
(Lees verder onder de foto)
Ieperlee
Jan Decorte is overtuigd dat de gevonden resten deel uitmaakten van het oude Vleeshuis. “We vonden wel maar een deeltje en dat is de oostelijke muur”, aldus Jan Decorte. “De laatste vermelding in 1283 duidt aan dat het gebouw nog bestond terwijl de westelijke vleugel van de Lakenhallen al in volle opbouw was. De gebouwen liggen vlak naast elkaar. Toch moest het oude vleeshuis plaatsmaken. Vermoedelijk om de Lakenhallen een betere toegang tot de Ieperlee te geven.” Lang kunnen we de oude muren niet bezichtigen. De vondsten worden geïnventariseerd en daarna wordt de muur afgebroken, zodat de rioleringswerken kunnen worden verdergezet.
(Lees verder onder de foto)
Vondsten
De werkzaamheden in Ieper leverden al eerder mooie vondsten op. Zo werden al delen van het bisschoppelijk paleis blootgelegd: de proosdij en de middeleeuwse kademuur. “Vorige week voegden we daar nog iets moois aan toe”, geeft Jan Decorte nog mee. “Achter de stadsschouwburg vonden de archeologen een deel van de westelijke pandgang (of kloostergang) van het Sint-Maartensklooster. Vandaag zijn er drie pandgangen bewaard rond het lapidarium (een verzameling bewerkte stenen, nvdr.) naast de kathedraal. Het is één van de weinige plaatsen waar je het vooroorlogse Ieper nog kan aanschouwen. Met de heraanleg van de bestrating rond de stadsschouwburg kwam de fundering van de vierde pandgang aan het licht. Pas met de Eerste Wereldoorlog verdween dit imposante kloostercomplex haast voorgoed uit het Ieperse stadsbeeld. Ook deze muur van de pandgang was gebouwd in hoofdzakelijk ijzerzandsteen, waardoor we de fundering kunnen terugbrengen tot de tweede helft van de 13de eeuw of het begin van de 14de eeuw.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ieper
Een wandeltochtje langs de Ieperse weesgedichten
De bib van Ieper werkte een wandelroute uit langs huizen in de stad waar een weesgedicht te vinden is. -
Ieper
Opnieuw deelsteps in Ieper deze zomer?
Er blijken verschillende operatoren interesse te hebben om opnieuw elektrische deelsteps in Ieper aan te bieden. Het stadsbestuur wil daarvoor een concessie uitschrijven voor 3 jaar. -
Ieper
Bewoners kunnen brandende elektrische step nog net buitenzwieren, grotere schade vermeden
De brandweer van Ieper rukte vrijdagnamiddag uit om een brandende step te blussen. De tweewieler ging in vlammen op. -
-
‘Belgium’s Next Top Model’ is terug (en ze zijn op zoek naar kandidaten)
Voor elke ‘he’, ‘she’ en ‘they’, voor elk kleurtje of maatje: ‘Belgium’s Next Top Model’ is terug van weggeweest en verschijnt in het najaar van 2023 als tiendelige reeks op Streamz. Veertien modellen zonder professioneel contract proberen zich op te werken in het oog en het hart van een vierkoppige jury. En jij kan een van hen zijn. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
HLN Shop
Zit je knikkebollend aan je bureau? Deze drie gadgets geven je instant energie
Zit je vaak knikkebollend aan je bureau? Kunnen je energielevels een serieuze boost gebruiken, zeker tijdens deze korte, donkere dagen? Je bent niet alleen. HLN Shop ging op zoek naar drie hulpmiddelen die je energieker door het leven helpen... dankzij licht. -
Ieper/Veurne
AZ West Veurne en Jan Yperman Ziekenhuis Ieper gaan nauwer samenwerken: “Duurzame verankering van zorg in de Westhoek”
De ziekenhuizen AZ West in Veurne en het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper gaan meer samenwerken. Ze blijven wel elk apart bestaan.