Afgelopen vrijdag werd met de vondst van de oostelijk muur van het oud vleeshuis opnieuw een belangrijke archeologische ontdekking gedaan.
Volledig scherm
Afgelopen vrijdag werd met de vondst van de oostelijk muur van het oud vleeshuis opnieuw een belangrijke archeologische ontdekking gedaan. © CO7

Opnieuw archeologische topvondst bij werken in Ieper: resten oude vleeshuis uit 13de eeuw blootgelegd

IeperNadat in het centrum van Ieper de voorbije maanden bij de grote rioleringswerken al de proosdij, het bisschoppelijk paleis en de middeleeuwse kade werden blootgelegd, deden archeologen weer een topvondst. Dit keer ontdekten ze resten van een oud vleeshuis uit de 13de eeuw. “Opnieuw komt een stuk van de Ieperse middeleeuwse geschiedenis letterlijk en figuurlijk aan de oppervlakte.” 

 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 2. Maria (104) viert verjaardag als oudste inwoner van Kortrijk: “Ik mis mijn zoon enorm, ik maak er voor hem het beste van”
  PREMIUM
  Kortrijk/Heule

  Maria (104) viert verjaardag als oudste inwoner van Kortrijk: “Ik mis mijn zoon enorm, ik maak er voor hem het beste van”

  Feest in rusthuis Ter Melle in Heule, waar Maria Devriendt als oudste inwoner van Kortrijk haar 104de verjaardag viert. Ze geniet, al gaan haar gedachten vooral uit naar haar enig kind Gino (66). Ze verloor haar zoon op 27 november 2020 aan corona. “Het doet veel pijn, want ik zal hem nooit meer terugzien. Gino was een goed man en een geestigaard. Ik maak er nu het beste van omdat Gino dat zo zou gewild hebben”, vertelt Maria.
 1. Tien jaar crematorium Uitzicht in tien opmerkelijke cijfers: “Ondertussen zitten we al aan 34.595 crematies”
  Zuid-West-Vlaanderen

  Tien jaar crematori­um Uitzicht in tien opmerkelij­ke cijfers: “Ondertus­sen zitten we al aan 34.595 crematies”

  Crematorium Uitzicht opende tien jaar geleden de deuren in de Ambassadeur Baertlaan op Hoog Kortrijk. De capaciteit breidde eind 2020 uit van 4.000 naar 4.800 crematies per jaar dankzij een nieuwe omgevingsvergunning van de provincie. En dat is nodig. “Het crematie-aandeel in de regio Kortrijk steeg in tien jaar van 35 naar 75 procent”, zegt directeur Jan Sabbe.
 2. Eerbetoon aan gesneuvelde Koreavrijwilliger Marcel Caesteker. Zijn laatste rustplaats is erkend als oorlogsgraf
  PREMIUM
  Diksmuide

  Eerbetoon aan gesneuvel­de Koreavrij­wil­li­ger Marcel Caesteker. Zijn laatste rustplaats is erkend als oorlogs­graf

  Vandaag 13 oktober herdachten Defensie en het War Heritage Instituut de 106 Belgische jongens uit het vrijwilligerskorps die in Korea tijdens twee grote veldslagen sneuvelden. Eén daarvan is Marcel Caesteker die begraven ligt in Lampernisse. Hij liet het leven in 1953. Zijn graf is nu erkend als oorlogsgraf. Ook Diksmuideling Louis Aelbrecht vocht mee in Korea 70 jaar geleden.