Lagere school Capucienen kan eindelijk aan renovatie beginnen: “De werken worden een hele uitdaging”
IeperHet duurde 15 jaar vooraleer het project werd goedgekeurd, maar nu kunnen eindelijk de grote verbouwingswerken in de lagere school Capucienen in Ieper van start gaan. Er worden nieuwe klassen, een fietsenstalling, een leraarskamer en een grote eetzaal gebouwd. Ook aan duurzaamheid wordt gedacht, onder de speelplaats komen 4 regenputten. Alles goed voor in totaal 1,2 miljoen euro. “Veel geld, maar de vernieuwingen zijn meer dan noodzakelijk.”
De Vrije Basisschool Capucienen is met zijn 511 leerlingen de grootste lagere school van Ieper. Daarvan zitten de peuters, de kleuters en het eerste leerjaar, in totaal 239 kinderen, in de vestiging langs de Capucienenstraat. Het is in daar dat de nu de noodzakelijke verbouwingswerken van start gaan.
Eerste spadesteek
“De eerste schetsen voor dit project werden vanuit Centrumscholen Dekenij Ieper (CDI) in januari 2006 al ingediend bij het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs(AGION) van de Vlaamse Overheid. Daar kwam het op de wachtlijst te staan, wat niet abnormaal is. In 2019 viel de verlossende brief in de bus: de middelen voor de bouw van extra klaslokalen en de verdere aanpak van de eetzaal werden vrijgegeven”, zegt directeur Stijn Dujardin. “In de voorbije twee jaar werd achter de schermen volop gewerkt aan de actualisatie van het dossier. Vijftien jaar na de eerste tekeningen dienden we de vernieuwde plannen en de bouwaanvraag in, want ondertussen zijn wel al een paar zaken veranderd. Na het openbaar onderzoek kregen we groen licht vanuit het Ieperse stadsbestuur. De laatste rechte lijn richting eerste spadesteek is ingezet.”
De werken die moeten gebeuren zijn niet niks. “Achteraan de speelplaats staat een gebouw en door daarvan de zolder op te trekken, kunnen we twee grote klaslokalen bouwen. Die krijgen een eigen noodtrap aan de achterzijde van het pand. Langs die weg komen ze rechtstreeks op de nieuwe vluchtweg naar de Crescendostraat. Dankzij deze nieuwe vluchtweg (langs de Familiekring) zullen alle klaslokalen rechtstreeks bereikbaar worden voor de brandweer en hulpdiensten.”
Mariaschool
Een deel van de huidige eetzaaltjes is in bouwvallige staat. “Die worden volledig afgebroken”, aldus de directeur. “In de plaats komt een gloednieuwe grote eetzaal die als polyvalente bewegingszaal en kinderopvang kan worden gebruikt. Het voorgebouw - de oorspronkelijke Mariaschool, de meisjesschool waarmee alles ooit begon - krijgt binnenin een stevige metamorfose. De bestaande ruimtes op het gelijkvloers en de verdiepingen ontmantelen we volledig. De ruimte op het gelijkvloers wordt een overdekte fietsenstalling, de ruimte op de eerste verdieping een volwaardige leraarskamer, vergaderzaal en polyvalente zaal.”
De stevige verbouwingswerken in de school vragen een strakke planning. “Een deel van de werken voeren we uit als de school gewoon open is. Het wordt dus een uitdaging. We zetten alles op alles om in januari 2022 effectief te starten met de werken aan de achterkant van ons domein. Tijdens deze fase zullen we een aantal klassen preventief niet gebruiken omwille van de veiligheid. Deze klasgroepen krijgen tijdelijk een nieuw plekje in de school.”
Duurzaamheid
Tijdens de zomervakantie staan de speelplaatswerken gepland. “We maken van de gelegenheid gebruik om een aantal rioleringswerken te doen en zo voor gescheiden afvoer van afvalwater en regenwater te zorgen. Onder de speelplaats worden in dezelfde beweging ook 4 regenwaterputten van elk 20 000 liter voorzien. In de school wordt nogal wat water gebruikt, denk alleen al aan het vele toiletbezoek. Ook op andere vlakke zetten we in op duurzaamheid, zo hebben we ook zonnepanelen in gebruik.”
Op 1 september 2022 zouden alle klasgroepen op hun definitieve plekje moeten starten en kan fase 2 aanvatten. “Tijdens deze werken aan het voorgebouw en de refters, zal de toegang naar de school tijdelijk via de vluchtweg vanuit de Crescendostraat verlopen. Zo kunnen we de werfzone volledig afsluiten voor leerlingen, ouders en schoolteam”,
70 procent gesubsidieerd
Het project in de Capucienenstraat is in handen van architect Peter Seys uit Diksmuide. Tegen de start van het volgende schooljaar zouden de aanbestedingen uitgeschreven moeten worden. De totale kostprijs van het project wordt geraamd op 1,2 miljoen euro waarvan 70 procent gesubsidieerd. “De school brengt ongeveer 400.000 euro in, wat een stevige boterham is.” Dat wil echter niet zeggen dat er niet meer naar de toekomst wordt gekeken.
“Nu het project in de Capucienenstraat effectief van start gaat, vallen we niet stil. Ondertussen worden volop plannen getekend voor bouwwerken in de andere vestiging in de Nachtegaallaan. Ook daar is de capaciteit van onze gebouwen onvoldoende. De huidige schoolinfrastructuur bestaat al deels uit containerbouw. Containers die er al langer staan dan ooit de bedoeling was. Hoog tijd dus om die aan te pakken. Zo blijft de Capucienenschool steeds verder in beweging en ontwikkeling.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
MIJN DORP. Journalist en directeur van kunstacademie Wim Chielens (62) over zijn Reningelst: “Ik ben heel trots op de mouttoren van de Kinderbrouwerij”
Reningelst -
PREMIUM
Blokken in een textielmuseum of voormalig gemeentehuis: op deze 6 plaatsen kunnen studenten in het zuiden van West-Vlaanderen terecht
De examens staan voor de deur. Niet iedereen kan zich goed concentreren alleen op een stoffige kamer en samen studeren blijkt gunstig voor de studieresultaten. Daarom zochten wij voor jou zes leuke plekken om te studeren in het zuiden van West-Vlaanderen. Van Texture in Kortrijk tot ARhus in Roeselare: hier leg jij de basis voor een grote onderscheiding.Kortrijk, Hooglede, Roeselare, Aalbeke, Ardooie, Staden -
Infosessie rond werken veiliger fietspad rotonde Guynemer
Het gemeentebestuur van Langemark-Poelkapelle organiseert op 14 juni een infosessie rond de werken aan het fietspad aan de Guynemerrotonde in Poelkapelle.Poelkapelle -
-
Jongeren op kamp in De Lovie: “Een hoogtepunt voor de bewoners”
Poperinge -
Nonchalant en een beetje vintage: topmodel Bella Hadid (26) zweert bij dit type handtas
Bella Hadid is een van de grootste trendsetters van ’t moment. Wat zij draagt, wordt gekopieerd. En ja, het topmodel houdt ook van het betere handtassenwerk. Haar ultieme favoriet? De nonchalante slouchy tas. Hét perfecte accessoire om een chique outfit draagbaar te maken of een casual look extra punch te geven. Imiteer haar look met deze vijftien betaalbare tassen. -
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past. -
Mareille Labohm doorbreekt taboes met theaterstuk over plusouderschap
Ieper